Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Kasmíri szélsőségesek támadták Musarrafot

2003.12.28. 13:49
Afgán és kasmíri szélsőséges muzulmánok támadtak csütörtökön Musarraf pakisztáni elnökre. Az államfő túlélte az autója elleni támadást, a robbanásban tizenöten életüket vesztették.
Kasmíri és afganisztáni szélsőségesek próbálták felrobbantani Pervez Musarraf pakisztáni elnök személygépkocsiját csütörtökön - közölte vasárnap Sejk Rasid Ahmed pakisztáni tájékoztatási miniszter. A szélsőségesek robbanóanyaggal megpakolt autóval hajtottak neki az államfő autós konvojának. A támadásban tizenöten vesztették életüket, az államfő azonban túlélte a támadást.

Musarraf ellen decemberben már kíséreltek meg merényletet, két hete a robbantók pár perccel az után robbantottak fel egy hidat, hogy az elnök konvoja áthaladt rajta. A pakisztáni muzulmán szélsőségesek többször hangot adtak már dühüknek, amiért Musarraf támogatja az Egyesült Államok terrorizmusellenes háborúját.

A terrorellenes harc támogatása mellett a kasmíri szakadárokat leginkább az zavarja, hogy Musarraf kísérletet tett a megbékélésre Indiával. A két ország megalakulása óta tartó konfliktus rendezése érdekében az államfő több szakadár szervezetet is betiltott.