Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Életfogytigot kapott 9/11 huszadik géprablója

2006.05.04. 08:21
A szeptember 11-i terrortámadások egyetlen vádlottjának életét megkímélték az esküdtek, akik szerdán életfogytig tartó szabadságvesztést szabtak ki a huszadik géprablónként emlegetett francia-marokkói Zacarias Moussaouira. Moussaoui nem bánt meg semmit. Bush a terrorizmus elleni küzdelem folytatását ígérte az ítélet kihirdetése után.

Életfogytiglani börtönnel sújtják a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások egyetlen vádlottját, Zacarias Moussaouit, akinek az életét megkímélte az esküdtszék. A kilenc férfi és három női esküdt összesen 40 órás mérlegelés után meghozott döntését szerdán, helyi idő szerint késő délután ismertették az alexandriai bíróságon, ahol a pert lefolytatták.


Moussaoui rendőrségi fotója

Az esküdtszéknek csak arról kellett döntenie, hogy a vádlottra halálbüntetést szabjanak ki, vagy pedig csak életfogytiglani börtönre ítéljék.A bíróság szóvivője nem közölte, hogy az esküdtek egyhangúlag az életfogytiglani börtönre szavaztak-e, vagy pedig nem tudtak egyhangú döntésre jutni, ami ugyancsak életfogytiglani börtönt jelent. Leonie Brinkema formálisan csütörtökön hozza meg az ítéletet, amelynek meg kell egyeznie az esküdtszék döntésével.

Háromezer ember haláláért felelős

A terrorcselekmények idején a vádlott már egy hónapja börtönben volt, a kormány ügyészei azonban azzal érveltek a legsúlyosabb büntetés mellett, hogy Moussaoui tudta, mire készülnek a terrorista cimborái, mégis elhallgatta azt a hatóságok előtt, így hazugságaival közvetlenül is felelős a csaknem 3 ezer áldozat haláláért.

A 37 éves algériai születésű francia állampolgárt 2001 augusztusában tartóztatták le a bevándorlási törvények megszegéséért Minnesotában, ahol pilótatanfolyamon vett részt.

Nem bánt meg semmit

A terrorista összeesküvés vádját Moussaoui már tavaly elismerte. Idén március végén a tárgyalásán, korábbi állításainak ellentmondva Moussaoui bevallotta, hogy nem egy későbbi terrorhullámban lett volna szerepe, hanem neki is szeptember 11-én lett volna feladata: egy ötödik utasszállítót kellett volna eltérítenie és a washingtoni Fehér Háznak vezetnie. A vádlott nem csupán önmaga ellen vallott, hanem közben ócsárolta a védelmére kirendelt ügyvédeket és hangoztatta, hogy nem bánt meg semmit, sőt szeretné, ha az Egyesült Államok számára minden nap szeptember 11-e lenne, kész bárhol, bármikor amerikaiakat ölni.


Bírósági rajz a tárgyalásról

Az ügyvédek azt hozták fel Moussaoui mentségére, hogy szellemileg beszámíthatatlan, bizonyítékokat mutattak be, tanúkat vonultattak fel, köztük elmeszakértőket annak igazolására, hogy a vádlott paranoid skizofrén, hányatott gyermekkora volt és azt is beismeri, amit valójában nem követett el, mivel a "szent harc" mártírja akar lenni. Az ügyvédek kétségeit jórészt Leonie Brinkema bírónő is osztotta.

Bush: Folytatjuk

A terrorizmus elleni harc folytatását ígérte George Bush amerikai elnök, miután kihirdették a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások egyetlen vádlottját életfogytiglani börtönnel sújtó esküdtszéki döntést.

Bush elnök a döntés kihirdetését követően a washingtoni Fehér Ház által nyilvánosságra hozott közleményében hangsúlyozta, hogy az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása csak Moussaoui büntetőperének végét jelent, de nem a terrorizmus elleni küzdelemét. "Az ellenség, amely szeptember 11-én a mi földünkön sújtott le, továbbra is aktív és eltökélt amellett, hogy amerikaiakat gyilkoljon. Folytatjuk a terroristák elleni hadműveletet" - hangoztatta többek között az elnök.

Bush nem fűzött kommentárt ahhoz, hogy az esküdtszék nem a halálbüntetés, hanem "csak" az életfogytiglani börtön kiszabása mellett döntött. A terrortámadások áldozatainak egyes családtagjai üdvözölték az esküdtszék határozatát, mondván hogy igazságot szolgáltattak az ügyben.