József, Bánk
-6 °C
0 °C

Halálos vegyi anyagokat találtak az Eufráteszben

2003.04.08. 14:01
Nagy mennyiségű, tömegpusztító fegyverek előállításához használt vegyi anyagot találtak az Eufrátesz folyó vizében. Az amerikaiak szerint ez újból azt bizonyítja, hogy Huszein tiltott fegyverek előállítására adott parancsot.
"Jelentős mennyiségű" kénmustárt - a mustárgáz alapanyagát - és cianidokat találtak az Eufrátesz folyó vizében Násziríjánál, jelentették be a koalíciós erők. Szerintük a halálos vegyi anyagokat vagy a menekülő iraki katonák, vagy valamelyik tömegpusztító fegyvereket előállító üzem öntötte a folyóba. Az amerikai tengerészgyalogosok szóvivője szerint a folyóban talált anyagok ismét azt bizonyítják, hogy Szaddám Huszein tömegpusztító fegyvereket állíttatott elő.

Cianid az ivóvízben

A szóvivő elmondta, hogy akkor fedezték fel az anyagokat, amikor kutatóik azt vizsgálták, hogy milyen minőségű az Eufrátesz vize Násziríjánál, mielőtt a tervek szerint megtisztították volna, és szétosztották volna a rászorulók között. Hozzátette, hogy a tettesek nagyon felelőtlenül jártak el, mert a több mint negyedmillió lakosú város számos lakosa a folyóból nyeri az ivóvizet, és abban mosakszik. Korábban több száz gázmaszkot, és vegyvédelmi öltözéket találtak a város melletti katonai támaszpont raktárában, jelentette a Daily Telegraph brit napilap.