Botond, Mózes
11 °C
21 °C

A merénylők megkeserítették a muszlimok életét

2005.08.03. 17:50
Hatszáz százalékkal nőtt a muzulmánok elleni támadások száma a júliusi merényletek óta Londonban - jelentette a brit média szerdán a Scotland Yardra hivatkozva.
A rendőrségen 269 esetben tettek feljelentést becsületsértés, bántalmazás vagy mecsetek megrongálása miatt július 7-e óta a brit fővárosban, míg a tavalyi év ugyanezen időszakában az ilyen jellegű bűncselekményekből mindössze negyvenet jegyeztek fel.

Aggasztó számok

Már az 56 halálos áldozatot és több mint 700 sebesültet követelő metró- és buszrobbantások utáni három napon 68 "vallási gyűlölet szította bűncselekményt" jelentettek be.

"Kétségtelen, hogy megszaporodtak a muzulmán közösség ellen irányuló bűntettek" - mondta Tarique Ghaffur, a Scotland Yard illetékese. Mindez oda vezethet, hogy a muzulmánok egy idő után "teljesen visszahúzódnak csigaházaikba", még akkor is, ha szükség lenne segítségükre.

Hatalmas sokkot okoztak a londoni terrortámadások a brit muzulmánoknak. A több mint egymillió muzulmán kétharmada fontolgatja az ország elhagyását. A terroristákat mintegy ötvenezren támogatják. Bővebben >>

Napi ötszázezer fontba kerül a nyomozás

A BBC Magyar Adásának lapszemléje felhívja a figyelmet Guardian cikkére, mely szerint a londoni merényletek óta annyira le van terhelve a brit rendőrség, hogy leálltak több más nagy jelentőségű ügy nyomozásával.

A július 7-i merényletek és a július 21-i sikertelen robbantások ügyével több mint ezer nyomozó foglalkozik a nap 24 órájában. További több ezer rendőr vesz részt emellett a szakértői munkákban, megfigyelésben és a járőrözésben. Mindez naponta 500 ezer fontba (176 millió forint) kerül.

Dániában is uszítanak a muszlimok ellen
Nyomozást indít a dán rendőrség egy rádióállomása ellen annak megállapítására, hogy az adó egyik bemondója a Nyugat-Európában élő muszlimok elleni kirohanásával megsértette-e a dán rasszizmus elleni törvényt. A gyanúsított Kaj Vilhelmsen, a Koppenhágában fogható szélsőjobboldali Holger Rádió idegenellenes nézeteiről hírhedt munkatársa, aki egy műsorban azt találta mondani, hogy a terrorizmust csak úgy lehet legyőzni, "ha az összes muszlim külföldit kiűzzük Nyugat-Európából, hogy ne telepíthessenek pokolgépeket". A másik kézenfekvő lehetőségként Vilhelmsen eszmefuttatása szerint "a fanatikusok kiirtása, vagyis sok muszlim bevándorló megölése" kínálkozik. Vilhelmsen azzal védekezett, hogy mondatait kiragadták a szövegösszefüggésből.