Aliz
6 °C
14 °C

A merénylők megkeserítették a muszlimok életét

2005.08.03. 17:50
Hatszáz százalékkal nőtt a muzulmánok elleni támadások száma a júliusi merényletek óta Londonban - jelentette a brit média szerdán a Scotland Yardra hivatkozva.
A rendőrségen 269 esetben tettek feljelentést becsületsértés, bántalmazás vagy mecsetek megrongálása miatt július 7-e óta a brit fővárosban, míg a tavalyi év ugyanezen időszakában az ilyen jellegű bűncselekményekből mindössze negyvenet jegyeztek fel.

Aggasztó számok

Már az 56 halálos áldozatot és több mint 700 sebesültet követelő metró- és buszrobbantások utáni három napon 68 "vallási gyűlölet szította bűncselekményt" jelentettek be.

"Kétségtelen, hogy megszaporodtak a muzulmán közösség ellen irányuló bűntettek" - mondta Tarique Ghaffur, a Scotland Yard illetékese. Mindez oda vezethet, hogy a muzulmánok egy idő után "teljesen visszahúzódnak csigaházaikba", még akkor is, ha szükség lenne segítségükre.

Hatalmas sokkot okoztak a londoni terrortámadások a brit muzulmánoknak. A több mint egymillió muzulmán kétharmada fontolgatja az ország elhagyását. A terroristákat mintegy ötvenezren támogatják. Bővebben >>

Napi ötszázezer fontba kerül a nyomozás

A BBC Magyar Adásának lapszemléje felhívja a figyelmet Guardian cikkére, mely szerint a londoni merényletek óta annyira le van terhelve a brit rendőrség, hogy leálltak több más nagy jelentőségű ügy nyomozásával.

A július 7-i merényletek és a július 21-i sikertelen robbantások ügyével több mint ezer nyomozó foglalkozik a nap 24 órájában. További több ezer rendőr vesz részt emellett a szakértői munkákban, megfigyelésben és a járőrözésben. Mindez naponta 500 ezer fontba (176 millió forint) kerül.

Dániában is uszítanak a muszlimok ellen
Nyomozást indít a dán rendőrség egy rádióállomása ellen annak megállapítására, hogy az adó egyik bemondója a Nyugat-Európában élő muszlimok elleni kirohanásával megsértette-e a dán rasszizmus elleni törvényt. A gyanúsított Kaj Vilhelmsen, a Koppenhágában fogható szélsőjobboldali Holger Rádió idegenellenes nézeteiről hírhedt munkatársa, aki egy műsorban azt találta mondani, hogy a terrorizmust csak úgy lehet legyőzni, "ha az összes muszlim külföldit kiűzzük Nyugat-Európából, hogy ne telepíthessenek pokolgépeket". A másik kézenfekvő lehetőségként Vilhelmsen eszmefuttatása szerint "a fanatikusok kiirtása, vagyis sok muszlim bevándorló megölése" kínálkozik. Vilhelmsen azzal védekezett, hogy mondatait kiragadták a szövegösszefüggésből.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?