Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Letartóztatták az amerikai hadsereg muzulmán lelkészét

2003.09.21. 12:20
Őrizetbe vették az Egyesült Államokban az amerikai hadereg egyik muzulmán tábori lelkészét, aki a guantánamói támaszponton dolgozott a tálib és al-Kaida-kapcsolatokkal gyanúsított foglyok között - közölte a hadsereg.
Mint a déli parancsnokság egyik szóvivője szombaton Miamiban elmondta, a West Point-i katonai akadémián végzett James Yee századost szeptember 10. óta tarják fogva. "A vizsgálat még tart, vádat még nem emeltek ellene" - mondta Thomas Crosson szóvivő, akit a The Washington Times cikke nyomán kérdeztek az újságírók.

A jobboldali konzervatív lap szombaton közölt értesülése szerint a 35 éves Yeet a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei vették őrizetbe Floridában, miután egy katonai repülőgéppel a hadiflotta jacksonville-i támaszpontjára érkezett, és számos védelmi jellegű titkos dokumentumot találtak nála. A lap rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a hadsereg egyebek közt zendüléssel, az ellenség támogatásával, kémkedéssel és parancsmegtagadással gyanúsítja Yee századost, s ha hazaárulással is megvádolják, életfogytiglani börtönbüntetés várhat rá.

A hadsereg szóvivője elmondta, hogy James Yee 2002 novembere óta dolgozott Guantanamón, az ottani mintegy 650 fogoly lelki támaszaként, egyben a parancsnokság tanácsadója volt iszlám ügyekben. Jelenleg a dél-carolinai Charleston katonai börtönében tartják fogva - írta az AFP francia hírügynökség. A kínai származású és keresztény hitben felnevelkedett Yee azután tért át az iszlám hitre, hogy 1990-be elvégezte a West Point-i katonai akadémiát.