Judit
2 °C
7 °C

Letartóztatták az amerikai hadsereg muzulmán lelkészét

2003.09.21. 12:20
Őrizetbe vették az Egyesült Államokban az amerikai hadereg egyik muzulmán tábori lelkészét, aki a guantánamói támaszponton dolgozott a tálib és al-Kaida-kapcsolatokkal gyanúsított foglyok között - közölte a hadsereg.
Mint a déli parancsnokság egyik szóvivője szombaton Miamiban elmondta, a West Point-i katonai akadémián végzett James Yee századost szeptember 10. óta tarják fogva. "A vizsgálat még tart, vádat még nem emeltek ellene" - mondta Thomas Crosson szóvivő, akit a The Washington Times cikke nyomán kérdeztek az újságírók.

A jobboldali konzervatív lap szombaton közölt értesülése szerint a 35 éves Yeet a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei vették őrizetbe Floridában, miután egy katonai repülőgéppel a hadiflotta jacksonville-i támaszpontjára érkezett, és számos védelmi jellegű titkos dokumentumot találtak nála. A lap rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a hadsereg egyebek közt zendüléssel, az ellenség támogatásával, kémkedéssel és parancsmegtagadással gyanúsítja Yee századost, s ha hazaárulással is megvádolják, életfogytiglani börtönbüntetés várhat rá.

A hadsereg szóvivője elmondta, hogy James Yee 2002 novembere óta dolgozott Guantanamón, az ottani mintegy 650 fogoly lelki támaszaként, egyben a parancsnokság tanácsadója volt iszlám ügyekben. Jelenleg a dél-carolinai Charleston katonai börtönében tartják fogva - írta az AFP francia hírügynökség. A kínai származású és keresztény hitben felnevelkedett Yee azután tért át az iszlám hitre, hogy 1990-be elvégezte a West Point-i katonai akadémiát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?