Lehel
17 °C
27 °C

Újratárgyalják szeptember 11. egyetlen elítéltjének ügyét

2004.03.04. 12:16
Újra kell tárgyalni a szeptember 11-i terrortámadások miatt eddig egyedüliként elítélt Munir al-Mutaszadek ügyét - döntött a német Szövetségi Büntetőbíróság. A döntés megnehezítheti a német ügyészség több al-Kaida-tag elleni nyomozását is. A németek az amerikaiaktól várnak bizonyítékokat, hiába.
Megsemmisítette a szeptember 11-i terrortámadások eddigi egyetlen elítéltjének ítéletét a német fellebbviteli bíróság - jelentette a BBC. Munir al-Motaszadeket háromezer-rendbeli gyilkosság bűnsegédjeként börtönözték be. A vádak szerint Mutaszadek a hamburgi al-Kaida sejt, a géprablóvezér Mohamed Atta csoportjának is tagja volt.

A német Szövetségi Büntetőbíróság csütörtöki döntése azonban semmisnek nyilvánította a Hamburgban kimondott ítéletet és új eljárás lefolytatását írta elő. Az ítélet alááshatja a német ügyészség más, al-Kaida kapcsolatokkal gyanúsított terroristákkal szemben folytatott eljárásait is - írja a BBC.

Mutaszadeket eredetileg tizenöt év börtönre ítélték, börtönét a szövetségi bíróság döntése után sem hagyhatja el.

Bírósági források szerint Mutaszadek ügyvédei egy másik szeptember 11-i gyanúsított, a múlt hónapban felmentett Abdelghani Mzoudi perében felhasznált bizonyítékok bemutatásával győzték meg a bíróságot az újratárgyalás szükségességéről.

Mzoudi esetében az ügyészség nem fellebbezett. Bár meggyőződésük, hogy a marokkói az al-Kaida aktív tagja, a rendelkezésre álló bizonyítékok nem voltak elégségesek. A Mutaszadek perújrafelvétele érdekében bemutatott bizonyítékok egy része a BBC információi szerint Ramzi Binalsibtől, a szeptember 11-i támadások kitervelőjétől származnak.

A hírügynökség szerint a perújrafelvétel miatt Németország ismét nagy nyomást gyakorolhat a Binalsib kihallgatási jegyzőkönyveit visszatartó Egyesült Államokra az iratok átadása érdekében.