Sára, Márió
2 °C
6 °C

'Magyarország a mutyizás mocsarába süppedt'

2003.12.15. 14:51
Több mint egy évtizeddel az államszocializmus összeomlása után "a legtöbb kelet- és közép-európai ország a nepotizmus, a megvesztegetés, a mutyizás mocsarába" süpped - írja hétfőn megjelent friss számában a Der Spiegel.
A német hírmagazin szerint a korrupcióban kimondottan azok az országok állnak az élen, amelyek négy és fél hónap múlva az Európai Unió tagjai lesznek, köztük Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, valamint a balti államok. A lap összeállításában megemlíti a budapesti brókerbotrányt, "amelynek hullámai elérnek a szociáldemokrata Medgyessy Péter kormányáig".

"Kommunisták szociáldemokrata jelmezben"

A Der Spiegel szerint "mindenekelőtt ott, ahol pálfordulást végrehajtó marxisták kormányoznak, mint például Lengyelországban, Romániában vagy Magyarországon, az államgépezet ugyanúgy működik, mint a régi időkben".

A német szerzők úgy ítélik meg, hogy ezekben az országokban ismét kommunista pártok hódították meg a hatalmat, korszerűsítették programjaikat, s szociáldemokratáknak adják ki magukat. A csúcspolitikusok, például Leszek Miller lengyel kormányfő és Medgyessy Péter, pragmatikusok.

A Der Spiegel cikkírója szerint a politikai ellenzék helyzete a fiatal demokráciákban gyenge, gyakori a széthúzás a soraikban.

Az egykori ellenzéki mozgalmak sohasem érték el posztkommunista ellenlábasaik szervezettségi fokát. Ráadásul saját "ügyeikkel" hozzájárultak ahhoz, hogy elparentálják az erkölcsi megújulást, amely mellett a kilencvenes évek elején kiálltak.