Ágnes
-1 °C
2 °C

Egy ismeretlen iszlamista csoport vállalta a kairói merényletet

2005.04.08. 17:56
Egy internetes közlemény szerint az Iszlám Büszkeség Brigádjai nevű csoport követte el csütörtökön a kairói szögbombás merényletet, amely négy emberéletet követelt. Az üzenet hitelessége kétséges, a hatóságok előtt a csoport neve ismeretlen. A rendőrség eddig tizenöt embert vett őrizetbe.

Egy eddig ismeretlen muzulmán csoport jelentkezett pénteken a csütörtöki kairói merénylet elkövetőjeként az interneten. Az egyiptomi rendőrség a négy halálos áldozatot követelő, szögbombás merénylet után őrizetbe vett tizenöt gyanúsítottat.

Egy weboldalon megjelent közlemény szerint az Iszlám Büszkeség Brigádjai nevű csoport egyik tagja hajtotta végre az öngyilkos merényletet Kairo turistabazárjában, "tiltakozásul Hoszni Mubarak elnök kormányának zsarnoksága ellen, illetve a térségben követett amerikai politika ellen".

Nem biztos

Ilyen nevű csoport létezéséről eddig nem tudtak a hatóságok, és egyelőre nem ellenőrizhető biztosan, hogy létezik-e egyáltalán, és ha igen, tőle származik-e a közlemény. Egyiptomi nemzetbiztonsági források közölték, hogy tizenöt gyanúsított már rendőri őrizetben van, de semmit sem árultak el a gyanúsítottak kilétéről, nemzetiségéről.

A hatóságok valószínűnek tartják, hogy a négy halálos áldozat egyike, akit még nem sikerült azonosítani, nem más, mint a merénylő. A rendőrség feltételezi, hogy a tettes eleve öngyilkos merényletre készült a szögekkel megrakott, házilag készített robbanószerkezettel.

Amerikaiakat akartak megölni?

Az Egyesült Államok kairói nagykövetsége feltételezi, hogy amerikai turisták voltak a merénylet tulajdonképpeni célpontjai, ezért óvatosságra intette az egyiptomi fővárosban tartózkodó amerikaiakat. "Bár egyelőre nincsenek olyan független információk, amelyek arra utalnának, hogy ez a merénylet része lenne egy nagyobb akciónak, minden idelátogató és Egyiptomban lakó amerikai állampolgár legyen nagyon óvatos, és kerülje el Kairóban azokat a helyeket, ahol sok turista fordul meg" - áll a nagykövetség felhívásában.

Az egyiptomi fővárosban hét éve ez volt az első olyan gyilkos merénylet, amely külföldieket vett célba.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft