Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Schröder muzulmánokat küldene Irakba

2004.05.16. 00:35
A német kancellár szerint javítana az iraki helyzeten, ha hosszú távon muzulmán országokból származó , "hitrokonságban álló" katonák váltanák fel az esetleg távozó amerikaiakat és szövetségeseiket. Természetesen, ha a legitim iraki kormányzat segítségkéréssel fordulna a nemzetközi közösséghez.
Gerhard Schröder német kancellár el tudja képzelni, hogy hosszabb távon nem a jelenlegi szövetséges csapatok, és nem a NATO, hanem iszlám országokból érkező, "hitrokonságban álló" katonák segíthetnek Irakon.

Schröder az n-tv német hírtelevízió szombat délutáni csevegő műsorában vett részt Henning Mankell svéd krimiíróval együtt, s nyilvánított véleményt a koalíciós erők esetleges kivonásával kapcsolatban legutóbb elhangzott amerikai kijelentésekről.

A német kancellár szerint egy lehetőleg választások útján törvényesített, s az ENSZ által is elismert iraki hatóságnak rendelkeznie kell annyi szuverenitással, hogy maga döntse el: szüksége van-e az amerikai-angol vezetésű csapatokra, vagy nem. Ha az álláspontja elutasító, a szövetséges csapatoknak ki kell vonulniuk Irakból.

Schröder kételyeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a szövetséges csapatok saját biztonságuk garantálásán kívül tudnak-e valamit tenni Irak biztonságáért. Azt is kifejtette, hogy amennyiben a NATO-t kérnék fel a jelenlegi szövetségesek helyett iraki szerepvállalásra, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete hasonló helyzetbe kerülne, mint amilyenbe az amerikaiak kerültek.

A kancellár leginkább azt tudja elképzelni, hogy hosszú távon muzulmán országokból származó , "hitrokonságban álló" katonák váltanák fel az esetleg távozó amerikaiakat és szövetségeseiket, amennyiben a legitim iraki kormányzat segítségkéréssel fordulna a nemzetközi közösséghez.

George Bush amerikai elnök szombaton azt mondta, hogy az amerikaiak addig maradnak Irakban, amíg az ország képessé nem válik önmaga megvédésére. Egy nappal korábban Colin Powell amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy szóba jöhet az amerikai-angol vezetésű koalíciós erők kivonása, ha ezt az iraki átmeneti kormány kérné, de ezzel nem számol.