Árpád
-2 °C
3 °C

Mégis a baloldal nyert Mexikóban?

2006.07.06. 08:10
Nem fogadta el a választások első eredményeit és a szavazatok újraszámlálását követelte Mexikó baloldali elnökjelöltje. Lopez Obrador makacsságát egyelőre igazolják az adatok, a szavazatok 93 százalékának újraszámlálása után ő vezet.

Nem volt hajlandó elismerni vereségét és a szavazatok újraszámlálását követelte Andres Manuel Lopez Obrador, a baloldali populista elnökjelölt a mexikói választásokon. A szavazatok újraszámlálása eddig őt igazolja, a szavazatok 93 százalékának újbóli áttekintése után pár tizedszázalékkal, de megelőzi az első összesítés alapján győztesnek nyilvánított Felipe Calderon konzervatív elnökjelöltet, jelentette a BBC.

Calderon és hívei még nem estek kétségbe, szerintük pont a konzervatívok erősségének számító észak- és nyugat-mexikói szavazókörök eredményeit nem dolgozták még fel újra. Csökkenti viszont a piaci körök favoritjának az esélyét, hogy az első összesítéskor érvénytelennek minősített 2,58 millió szavazólapot is beszámítják az új eredménybe, így a becslések szerint 0,64 százalékra csökkenhet Calderon korábbi előnye - bár a győzelmet ezek szerint így is megszerezheti.

Lopez Obrador szerdán tiltakozásra szólította híveit, akik a kormánytól függetlenül működő Országos Választási Intézet elé is vonultak. Néhányan megpróbáltak behatolni az épületbe, de tüntetőtársaik megfékezték őket. Obrador mindeközben azzal fenyegetőzik, hogy akár milliókat is az utcára szólíthat. "Az ország politikai stabilitás az eredményeken múlik" - idézte Obradort a BBC.

A választási intézet munkatársai jelenleg a szavazatokat összesítő kartonokat ellenőrzik, de Obrador a szavazatok egyenkénti, kézi újraszámlálását követeli. A populista politikus mindeközben "súlyos választási csalásokat" emleget, szerinte előfordult, hogy egy körzet szavazatait kétszer számították be a végeredménybe, egy másikét meg egyszer sem.

A pillanatnyi állás szerint Lopez Obrador a szavazatok 36,03 százalékát, Calderon a 35,17 százalékát szerezte meg. A választási intézet vasárnapra ígért végeredményt, az új elnök december 1-én állhat munkába.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?