Alkalmatlan a mexikói rendőrök fele

2008.11.28. 16:29
A rendőrségi korrupció felderítését is célzó kormányzati vizsgálat alapján minden második mexikói rendőr nem felelt meg a szolgálati követelményeknek. Olyan régió is volt, ahol csak néhányan mentek át az összes teszten.

A Mexikónak egyre nagyobb problémát jelentő drogkartellek ellen küzdő Felipe Calderon elnök csütörtökön ismertette a mexikói rendőrök alkalmasságát vizsgáló tesztsorozat eredményét. A kormányzat az utóbbi időben többek között a drogszervezetek felszámolását akadályozó rendőrségi korrupció felderítését tűzte ki célul. A vizsgálatok alapján az állomány fele nem felel meg minden szempontból a követelményeknek, de még olyan állam is volt, ahol tízből kilencen megbuktak valamelyik teszten, írja az AP.

A 2008-ban készített tesztekben az országban dolgozó összesen 375 ezer rendőr közül 56 ezret vizsgáltak meg, 49 százalékukat a készítők nem javasolnák rendőrnek, míg 42 százalék kapott "javasolt" minősítést. Az átfogó kutatásban szerepelt hazugságvizsgálat, drogteszt, pszichológiai alkalmassági teszt, és még vagyonosodási vizsgálat is.

A Kaliforniával határos Baja California térségben különösen nyugtalanító eredmény született, hiszen ott a vizsgált rendőröknek csak az öt százaléka felelt meg minden szempontból. A katonaság és a kormányzat részéről korábban is gyanították, hogy a helyi rendőrök közül nagyon sokan a drogkereskedőket segítik. Baja California mellett egyébként további féltucat olyan régió volt, ahol a rendőrök kétharmada nem ment át az összes teszten.

Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen következményei lesznek a vizsgálatnak. Az AP szerint számos térségben csak nagyon nehezen lehetne minden szempontból megfelelő jelölteket találni, azt pedig nem hozták nyilvánosságra, hány rendőr bukott meg az összes teszten.

A kormányzat részéről az elmúlt időszakban kezdeményezett vizsgálatok egyébként az egyik legkomolyabb korrupciós botrányt is felfedték a mexikói hatóságok történetében. Tíznél több magas rangú tisztviselőt is őrizetbe vettek, mert a gyanú szerint besúgóként dolgoztak. Az egyik bűnügyi vezető állítólag 450 ezer dollárért adott ki titkos anyagokat az egyik legnagyobb drogszervezetnek.

Calderon elnök eltökélt célja a drogkartellek hatalmának megtörése, a cél érdekében a küzdelemben nem túl hatékony rendőrök mellett a hadsereget is országszerte bevetette.  • Tippek
  • Árfolyam