Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Unalmasnak tartják Clinton könyvét a kritikusok

2004.06.22. 19:51
A Harry Potter-köteteknek kijáró őrjöngéssel fogadták Bill Clinton önéletrajzát az exelnök washingtoni rajongói. A kedd hajnali megjelenés New Yorkban és Clinton szülővárosában csak kisebb érdeklődést váltott ki, ahogy a tengerentúli megjelenést nyolc órával követő budapesti bemutató is. Az írás a kritikusok szerint unalmas, felületes és buta.
Bár New Yorkban, Washingtonban és Little Rockban is speciális nyitvatartással készültek a könyvesboltok Bill Clinton rajongóinak rohamára, igazi fennakadást csak a fővárosban okozott az exelnök önéletrajzának megjelenése. "Olyan ez, mint egy felnőtt Harry Potter-mánia. Ilyet J. K. Rowling megjelenése óta nem tapasztaltunk" - nyilatkozta a BBC-nek a Politics and Prose könyvesbolt egyik alkalmazottja. Az éjfélkor kinyitó könyvesboltot ezerkétszáz lelkes vásárló rohanta meg.

Mint akit gyomorba vágtak

Clinton Életem című önéletrajzának legizgalmasabb része annak a reggelnek a leírása, amikor bevallotta Monica Lewinskyhez fűződő viszonyát feleségének, Hillarynak. Clinton elnöksége alatt folytatott rövid viszonyt a Fehér Házban gyakornokoskodó Lewinskyval, majd eskü alatt vallotta, hogy szex nem volt kettejük között. Később hosszasan kellett magyaráznia, hogy az orális szex miért is nem számít nemi kapcsolatnak, végül töredelmesen megbánta eltévelyedését.

Emlékei szerint Clinton 1998 augusztus 15-én reggel, a hitvesi ágyban tudatta feleségével a megrázó igazságot. "Úgy nézett rám, mintha gyomron vágtam volna. Azért legalább olyan dühös volt, hogy januárban hazudtam neki, mint azért, hogy megtettem" - írja.

Clinton a meghunyászkodó férjek hollywoodi forgatókönyvekben ezerszer leírt formaságaival próbálta visszakönyörögni magát, mondván mennyire sajnálja az egészet, és csak családja megmentése érdekében hazudott. Az eset után egy évig hetente egyszer még házastársi tanácsadásra is hajlandó volt eljárni.

Unalmasnak tartják

A kritikusok szerint dögunalmas - a Newsweek szerint a "legkevésbé sem tűkön ülős", a New York Times szerint "összecsapott, helyenként buta" - önéletírás második legizgalmasabb része az az epizód, melyből kiderül, hogy Clinton annak ellenére sem mondta le 2000-es pakisztáni látogatását, hogy a titkosszolgálatok egy al-Kaida-merénylet veszélyére figyelmeztették. Önéletrajzából kiderül, hogy az exelnök egyedül Arafatot tartja felelősnek a közel-keleti megbékélés kudarcáért.

Clinton önéletrajza nyolc órával a tengerentúli megjelenés után már magyar fordításban is kapható. Magyarországon ugyanúgy rekordpéldányszámba - tízezer - nyomták ki, mint az Egyesült Államokban, ahol másfél millió darabot kezdtek árusítani. A magyarországi bemutatón azonban újságírókon kívül csak egy-két híresség jelent meg, érdeklődök csupán kisebb számban.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft