Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Robbantás Finnországban: az elkövető is meghalt

2002.10.12. 20:14
Péntek este bomba robbant Finnország második legnagyobb bevásárlóközpontjában. A pokolgép hét embert ölt meg, köztük az elkövetőt, egy 20 éves egyetemistát.
A Myyrmanni bevásárlóközpontot pénteken 19 óra 40 perckor rázta meg egy detonáció. Péntek este még csak 5 halottról számolt be a rendőrség és egy épp folyamatban lévő, gyerekeknek szóló műsort okoltak, melyen lufik töltésére gázpalackokat használtak.

Egyedül követte el?

Szombat délután kiderült a hét áldozat között van maga elkövető is, egy húsz éves egyetemista.

A finn rendőrség egyelőre nem tudja, mi késztette tettére a fiatalembert, akinek a nevét még nem hozták nyilvánosságra. Az elkövető a Helsinki Egyetemen tanult és a tragédia előtt egyszer sem került összeütközésbe a törvénnyel. A rendőrség szóvivője úgy vélte, a nyomozás még folyik, így túl korai lenne azt állítani, hogy egyedül követte el a robbantást.

A robbanás mintegy nyolcvan sérültje közül, a szombat délutáni kórházi jelentések szerint már senki sincs válságos állapotban - jelentette a Reuters.

Közel kétezer embert kellett evakuálni

Tarja Halonen - Finnország elnöke - közleményben fejezte ki mély és őszinte együttérzését az áldozatok hozzátartozóival és a sebesültekkel. Kifejtette továbbá, mennyire megrázó ez nem csak neki , hanem egész Finnországnak, továbbá, hogy a történteket felderítik és a felelősök kilétét kiderítik.

Füst. Pánik.

Myyrmanni
Myyrmanni, Vantaa város Myyrmäki nevű negyedében található. 1994-ben nyitották meg, a második legnagyobb bevásárlóközpont Finnországban. Található benne mozi, sok étterem és összesen 138 üzlet. Mindez egy 10 hektáros területen. Vantaa északra található Helsinkitől. Itt található Helsinki nemzetközi és belföldi repülőtere.
Az MTV3 kereskedelmi csatorna helyszínen tartózkodó tudosítója a robbanás után hatalmas füstről és pánikról számolt be, hisz az épületben péntek este nagyon sok család tartózkodott, becslések szerint legalább 1500-2000 fő. A vantaai mentők szóvivője elmondta az adásban, hogy a három emeletes épület első emeletén történt robbanás következtében keletkezett nagy tűz miatt borította be az egész épületet a sűrű füst ami miatt azonnal evakuálni kellett az épületet.

Strukturális károk

Hozzátette, hogy nagy valószínűség szerint a károk fokozódni fognak, hisz a mozgólépcsők hamarosan összeomolnak, így jelenleg életveszélyes megközelíteni az épület bizonyos részeit. Statikusok már vizsgálják az épületben keletkezett esetleges strukturális sérüléseket, amely előzetes vélemények szerint nem komoly, bár a tetőt alkotó üveg mindenhol betört és bizonyos részek bármikor összeomolhatnak.

A finn fővárosban egyátalán nem mindennaposak az ilyen események. Bűnözésről szinte nem is beszélhetünk, rendkívüli események sem történnek mindennap. Így nem meglepő az a készültség is amit a helsinki és vantaai mentők rendeltek el; a helyszínre harminc mentőkocsit rendeltek, tizenöt tűzoltó autót és egy mentő helikoptert is. Finnországban a legnagyobb a világon a mobiltelefonok elterjedtsége, de ezen a pénteken nem nagyon lehetett őket használni a hatalmas terheltség miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!