Eleonóra
-1 °C
2 °C

Magyar zsidók tömegsírjára bukkantak Burgenlandban?

2005.10.21. 14:25
A dél-burgenlandi Rechnitz térségben a nácik mintegy 180 magyar zsidót mészároltak le 1945 tavaszán azok közül, akiket erődítési munkálatokra szállítottak az akkor még a német birodalomhoz tartozó országrészbe. A sírt évtizedek óta keresték, és az utóbbi napokban végzett kutatások eredményeként emberi maradványok nyomaira bukkantak, de egyelőre nem biztos, hogy a megölt magyar zsidók tömegsírjára bukkantak.

Elképzelhető, hogy Burgenlandban megtalálták azoknak a magyar zsidóknak a tömegsírját, akiket a II. világháború végén mészároltak le a nácik Kreuzstadl in Rechnitz térségében - adta hírül pénteken az osztrák tömegtájékoztatás.

A sírt évtizedek óta keresték, és az utóbbi napokban végzett kutatások eredményeként emberi maradványok nyomaira bukkantak. Az osztrák belügyminisztérium szóvivője szerint azonban még további vizsgálatokat kell elvégezni, hogy megállapítsák, valóban a tömegsírra bukkantak, vagy pedig II. világháborús katonaáldozatok elföldelt maradványait találták meg. A belügyminisztérium egy másik illetékese szerint a bécsi egyetem szakértői által végzett kutatásokban két olyan területet is behatároltak, ahol emberi maradványok lehetnek, de ez nem jelenti azt, hogy tömegsírokra bukkantak. Hozzáfűzte azt is, semmiképp sem lehet kijelenteni, hogy a keresett áldozatok maradványait találták meg.

Körülbelül 180 áldozat

A dél-burgenlandi Rechnitz térségben a nácik mintegy 180 magyar zsidót mészároltak le 1945 tavaszán azok közül, akiket erődítési munkálatokra szállítottak az akkor még a német birodalomhoz tartozó országrészbe. A Vörös Hadsereg csapatainak a közeledtére a transzportok egy részét keresztülhajtották Ausztria területén, sok foglyot meggyilkoltak, illetve sokan az éhezésbe és a megpróbáltatásokba haltak bele, betegségekben pusztultak el, vagy megfagytak.

A Burgenlandban keresett tömegsírban körülbelül 180 áldozat földi maradványai nyugodhatnak. Ők ahhoz a fogolycsoporthoz tartoztak, amely 1945. március 24-én érkezett Rechnitz állomásra. Eltérő források szerint akkor mintegy hatszáz-ezer magyar zsidó kényszermunkást szállítottak oda a nácik. A foglyok egy részét munkára vitték, mintegy 180 embert azonban - a betegeket és a legyengülteket - visszatereltek Rechnitzbe. A helyi kastélyban bajtársi találkozót tartottak a nácik, akik egy része vérfürdőt rendezett a visszaterelt foglyok között. A legyilkoltakat mintegy 15-20 zsidó fogollyal temették el, akiket egy nappal később ugyancsak meggyilkoltak. A mészárlás után néhány nappal hatoltak be a Vörös Hadsereg alakulatai Rechnitzbe.