Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Észak-Korea felmondja a fegyverszüneti megállapodást?

2003.02.18. 14:46
"Nem maradt más választásunk, fel kell mondanunk a fegyverszüneti megállapodást" - jelentette be a kommunista rezsim szócsövének számító észak-koreai hírügynökség. Az észak-koreaiak amerikai támadástól tartanak. Dél-Korea szerint nem lesz háború, az Egyesült Államok hallgat.
A koreai háborút ötven évvel ezelőtt lezáró tűzszüneti megállapodás felmondásával fenyegetőzik Észak-Korea. A sztálinista rezsim szerint "szélsőségesen veszélyes helyzet alakult ki" a Koreai-félszigeten. Vádjaik szerint az Egyesült Államok országuk megtámadására készül.

Megszabadulnának a kötelmektől

A New York Times információi szerint az amerikaiak tengeri blokád bevezetését tervezik Észak-Korea ellen, miközben erősítéseket küldenének a félszigetet két részre választó demilitarizált övezetbe. "Nem marad más választásunk, fel kell mondanunk a fegyverszünetet, megszabadítva fegyveres erőinket a korlátozásoktól" - jelentette a kommunista vezetés szócsöve, a hivatalos észak-koreai hírügynökség.

Nem készülnek támadásra

Jelenleg mind az északi, mind a dél-koreai haderő az évi rendes téli hadgyakorlaton vesz részt. Amerikai és dél-koreai elemzők szerint azonban nincsen arra utaló jel, hogy a sztálinista állam támadásra készülne. Az Egyesült Államok kormánya nem kívánt reagálni az északiak fenyegetésére. Kim De Dzsung leköszönő dél-koreai államfő szerint "nem fenyeget a háború kitörésének veszélye" - írja az AP.

Az 1950-53-as koreai háború után nem született béke-megállapodás, a háborúzó felek csak fegyverszünetet kötöttek - azaz a két ország mind a mai napig de jure hadban áll. A megállapodás keretében hozták létre a Koreai-félszigetet a 38. szélességi fok mentén két részre osztó demilitarizált zónát, mely nevével ellentétben a világ fegyverekkel leggazdagabban felszerelt része. A zóna északi oldalán megközelítőleg egymillió katona áll készenlétben, délen a háromszázezer dél-koreai mellett harminchétezer amerikai is szolgálatot teljesít.