Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Virágzik a nacionalizmus

2002.06.01. 11:46
A Neue Zürcher Zeitung című független svájci lap a magyarországi Pannon Rádiót emelte ki lehírhedtebb példaként szombati cikkében, amelyben a Kelet-Közép-Európában szélsőséges nacionalisták kezében lévő adókról ír.
A Neue Zürcher Zeitung cikke szerint a nacionalista senki nem parancsol megálljt, mert az EU-tagjelöltek szinte egyikében sincs törvény a népcsoportok elleni uszítás és az idegengyűlölet elleni hatékony fellépésre.

"Ki a cigányokkal és a zsidókkal Magyarországról"

A Pannon Rádióról a svájci független lap a következőket írta: "Ez az ember tudja, hogyan kell hangulatot csinálni. - És aztán ott vannak még a cigányok védelmezői és ezek az Izrael-barátok. És én azt mondom nektek, kedves magyarjaim, hogy ilyen emberekre nincs szükségünk hazánkban - mondja Csurka István.

A lap szerint Csurka kijelentéseit percekig tartó taps fogadja. A hallgatók értik, mire gondol: ki a cigányokkal és a zsidókkal Magyarországról. Csurka gyűlölet-tirádái élőben hallhatók szinte mindenütt az országban: a Pannon Rádió éjjel-nappal közvetíti mindazt, amit a jobboldali mester kiad magából. Csurka szélsőséges MIÉP pártjának rádió-hírharsonája jelenleg a leghírhedtebb rádióállomás Kelet-Közép-Európában, de messze nem az egyetlen".

Mein Kampf és rabszolgasors

A szerző rámutat, hogy a 40 évi kommunista diktatúra után a térség legtöbb országában teljesen letettek valamiféle média-kódexről, s Hitler Mein Kampfjától az antiszemita iratokig bármi kapható nyomtatásban, és hallható az éterben. A jobboldali populista propaganda témája mindeddig nem vetődött fel az uniós csatlakozási tárgyalásokon sem: bár a nyugati média-őrök mindig újra pellengérre állítják, hogy az állami rádiót és televíziót eszközként használják fel a mindenkori kormányzó pártok, de a helyi jobboldali agitációt nem bírálják. Példaként erre a szerző a kolozsvári városi rádiót hozza fel, mint a jobboldali populizmus tárházát.

Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt vezetője médiamágnássá nőtte ki magát, s helyi rádióműsorai az sugalmazzák, hogy a jövendő EU-csatlakozással a nép léte kerül veszélybe, mivel úgymond a románokat rabszolgasorsba hajtják a brüsszeli, New York-i és Tel Aviv-i kozmopoliták.

A katolicizmus leple alatt

A Neue Zürcher Zeitung cikke szerint a Kelet-Közép-európai térségben a legújabb jelenség a vallási adók elszaporodása, amelyeknek közös vonása, hogy hemzsegnek bennük a leggyanúsabb jobboldali populisták. Ezek között a leghírhedtebb a lengyelországi Radio Maryja, amelynek hullámhosszán a szélsőjobb a katolicizmus leple alatt éjjel-nappal az ország kiárusítása ellen és "a lengyelség igazi értékei és érdekei" mellett szónokol. Az adó egyet jelent az idegengyűlölettel, antiszemitizmussal és EU-ellenességgel, de mégsem mer senki fellépni ellene, sőt, tavaly óta ugyanolyan státuszt élvez, mint a közszolgálati rádió, az adóbevételekből támogatást kap. Bár a hivatalos egyház gyakran elhatárolódik az adótól, nem egy pap terjeszti a gyűlöletet ezen a hullámhosszon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!