Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Virágzik a nacionalizmus

2002.06.01. 11:46
A Neue Zürcher Zeitung című független svájci lap a magyarországi Pannon Rádiót emelte ki lehírhedtebb példaként szombati cikkében, amelyben a Kelet-Közép-Európában szélsőséges nacionalisták kezében lévő adókról ír.
A Neue Zürcher Zeitung cikke szerint a nacionalista senki nem parancsol megálljt, mert az EU-tagjelöltek szinte egyikében sincs törvény a népcsoportok elleni uszítás és az idegengyűlölet elleni hatékony fellépésre.

"Ki a cigányokkal és a zsidókkal Magyarországról"

A Pannon Rádióról a svájci független lap a következőket írta: "Ez az ember tudja, hogyan kell hangulatot csinálni. - És aztán ott vannak még a cigányok védelmezői és ezek az Izrael-barátok. És én azt mondom nektek, kedves magyarjaim, hogy ilyen emberekre nincs szükségünk hazánkban - mondja Csurka István.

A lap szerint Csurka kijelentéseit percekig tartó taps fogadja. A hallgatók értik, mire gondol: ki a cigányokkal és a zsidókkal Magyarországról. Csurka gyűlölet-tirádái élőben hallhatók szinte mindenütt az országban: a Pannon Rádió éjjel-nappal közvetíti mindazt, amit a jobboldali mester kiad magából. Csurka szélsőséges MIÉP pártjának rádió-hírharsonája jelenleg a leghírhedtebb rádióállomás Kelet-Közép-Európában, de messze nem az egyetlen".

Mein Kampf és rabszolgasors

A szerző rámutat, hogy a 40 évi kommunista diktatúra után a térség legtöbb országában teljesen letettek valamiféle média-kódexről, s Hitler Mein Kampfjától az antiszemita iratokig bármi kapható nyomtatásban, és hallható az éterben. A jobboldali populista propaganda témája mindeddig nem vetődött fel az uniós csatlakozási tárgyalásokon sem: bár a nyugati média-őrök mindig újra pellengérre állítják, hogy az állami rádiót és televíziót eszközként használják fel a mindenkori kormányzó pártok, de a helyi jobboldali agitációt nem bírálják. Példaként erre a szerző a kolozsvári városi rádiót hozza fel, mint a jobboldali populizmus tárházát.

Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt vezetője médiamágnássá nőtte ki magát, s helyi rádióműsorai az sugalmazzák, hogy a jövendő EU-csatlakozással a nép léte kerül veszélybe, mivel úgymond a románokat rabszolgasorsba hajtják a brüsszeli, New York-i és Tel Aviv-i kozmopoliták.

A katolicizmus leple alatt

A Neue Zürcher Zeitung cikke szerint a Kelet-Közép-európai térségben a legújabb jelenség a vallási adók elszaporodása, amelyeknek közös vonása, hogy hemzsegnek bennük a leggyanúsabb jobboldali populisták. Ezek között a leghírhedtebb a lengyelországi Radio Maryja, amelynek hullámhosszán a szélsőjobb a katolicizmus leple alatt éjjel-nappal az ország kiárusítása ellen és "a lengyelség igazi értékei és érdekei" mellett szónokol. Az adó egyet jelent az idegengyűlölettel, antiszemitizmussal és EU-ellenességgel, de mégsem mer senki fellépni ellene, sőt, tavaly óta ugyanolyan státuszt élvez, mint a közszolgálati rádió, az adóbevételekből támogatást kap. Bár a hivatalos egyház gyakran elhatárolódik az adótól, nem egy pap terjeszti a gyűlöletet ezen a hullámhosszon.