Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kivágták a horogkeresztet egy Berlin melletti erdőből

2000.12.05. 18:39
Ha az ember Berlin közelében sétarepülőre ült és egy kis kirándulást tett észak-északkelet irányba Zernikow városa felé, tiszta őszi időben, az érintetlen fenyvesek szőnyegben egy hatalmas sárga horogkereszt jelent meg a szemei előtt, félreérthetetlen szabályossággal, vörösfenyőkből kirakva pontosan. A rikító fenyvest mára kivágták.
Ilyenkor egy józan gondolkodású sétarepülő nyel egyet, majd tételesen számba veszi lehetséges barátait és rosszakaróit, akik LSD-t csempészhettek a bólés tálba a hétvégi házibulin.

Ha viszont a sétarepülő kevésbé józan gondolkodású, és egyéb lehetőség híján többé-kevésbé hisz a szemének, akkor még durvább a fless. Zernikow közelében ugyanis valóban ott van az erdőben a horogkereszt, méghozzá 1937 óta, amikor egy erdőmérnök - feltehetően erősen ittas állapotban - belevízionálta a harmadik birodalmat a csalitosba, vörösfenyőkből méghozzá, hogy minden ősszel feltűnjön a jelkép, és lehessen büszkélkedni vele a szomszédoknak.

Valóban ott van az erdőben a horogkereszt
fotó: Reuters

A horogkereszt egészen 1995-ig rejtve maradt, mert a sétarepülők biztos csak nyáron, meg tavasszal jártak Zernikow közelében. A sajátos konstellációban álló facsoport eltüntetése mindemellett nem egyszerű feladat Németországban, ahol az egykori erdőmérnök szvasztikába öntött reményeivel ellentétben manapság demokrácia van, meg törvények, tűzifát pedig inkább Magyarországról hozatnak a németek, ezért hosszú ideig senki sem döntött a vörösfenyők kivágása mellett.

A német Állami Földhivatal, amely jelenleg az elcsúfított erdőterület tulajdonosa, néhány napja mégis a fák kivágása mellett határozott. A náci ihletésű erdőrész ugyanis - bár kizárólag a levegőből látszik - tiltott önkényuralmi jelképnek minősül, az ilyen pedig be van tiltva a civilizált országokban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!