Valér
2 °C
8 °C

Nácivadászat Újvidéken

2005.11.13. 19:25
A minden szerb párt által elítélt szerdai neonáci támadás után a rendőrség elitalakulata a hétvégén razziákat tartott a Vajdaságban, szombaton tíz, vasárnap négy neonácit fogtak el.
A szerb rendőrség letartoztatta a hét végén Újvidéken egy neonáci szervezet tizennégy tagját, akik november 9-én megzavartak az újvidéki egyetemen egy antifasiszta szemináriumot, és tettleg bántalmazták annak résztvevőit. Az újvidéki rendőrség és a szerb belügyi szervek elitalakulata, a csendőrség szombatra virradóra tartott razziákat a vajdasági székvárosban, a hajtóvadászatban a Nemzeti Szervezkedés (NS) nevű neonáci csoportosulás tíz tagját fogták el. Vasárnap újabb négy újfasiszta került rendőrkézre.

 

Mindnyájuk ellen nemzeti, faji és vallási gyűlöletszítás, illetve türelmetlenség és viszály szítása miatt bűnvádi feljelentést tett a rendőrség, vasárnap az újvidéki vizsgálóbíró elé állították a gyanúsítottakat. Az említett bűntényekért egytől tíz évig terjedő börtönbüntetés jár, Szerbiában pedig sokan példás büntetést követelnek a gyanúsítottak ellen, és erélyesen szorgalmazzák az NS és a hozzá hasonló szervezetek, közöttük is elsősorban a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom betiltását.

Vasrudakkal törtek be az antifasiszta előadásra

A fekete bőrkabátba öltözött, kopaszra nyírt neonácik vasrudakkal felfegyverkezve rontottak be az újvidéki egyetemre ahol zaklatták és bántalmazták az előadókat, a diákokat és a mintegy 50 fős hallgatóság többi tagját. Az incidensben senki nem sérült meg súlyosan, de az eset össztársadalmi felháborodást váltott ki. (Az MTI korábbi beszámolója szerint a két tucatnyi bőrfejű nekirontott a diákoknak és a tanároknak, felpofoztak néhány jelenlévőt és megfenyegették a közönséget.)

Eddig nem léptek a hatóságok

A belgrádi média utánajárt annak, hogy nem ismeretlen csoportról van szó, noha a szervezet sehol sincs hivatalosan bejegyezve. Tagjai az év elején antiszemita és nacionalista tartalmú hirdetéseket függesztettek ki, illetve ilyen tartalmú falfirkákkal csúfítottak el épületeket és zsidótemetőket Belgrádban, Újvidéken és más városokban. Némely jelszavuk "sláger" lett a szerbiai ultranacionalisták körében. Alapos a gyanú, hogy ez a szervezet állt a vajdasági székváros melletti Péterváradon (Petrovaradin) nyáron tartott rendezvény mögött, amelyen a Vér és Becsület nemzetközi szervezet szerbiai ágának egyéves fennállását ünnepelték.

Többen felhívták a figyelmet arra, hogy a neonácizmus és a szerb radikalizmus éppen a soknemzetiségű összetételére és toleranciájára büszke Újvidéken harapózott el, amelynek önkormányzatában egy éve az ultranacionalista Szerb Radikális Párt alkot hatalmi koalíciót a milosevici szocialistákkal, és ahol a radikálisok közül való Maja Gojkovic polgármester is.