Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Harmincezer náci dokumentumot talált egy takarító

2003.11.07. 21:06
Az amerikai Holokauszt Emlékmúzeum és az amerikai igazságügy minisztérium közreműködésével fogják átvizsgálni azt a mintegy 30 ezer, a náci Németországból származó dokumentumot, amelyet egy takarító talált a nürnbergi per egyik, már elhunyt amerikai ügyészének Philadelphiához közeli kertvárosi családi házában.
A történeti szempontból nagy értékű - köztük Hitlernek a Szovjetunió lerohanására vonatkozó tervei részleteit is tartalmazó - eredeti dokumentumok évtizedeken át elfeledve porosodtak a nácik elől az Egyesült Államokba menekült, majd később a náci háborús bűnösök nürnbergi perében amerikai vádlóként résztvevő Robert W. Kempner jogász otthonában - jelentette az AP Richard M. Bernstein helyettes amerikai államügyészre hivatkozva.

Az elhunyt jogász örökösei által birtokolt, de lakatlan, s meglehetősen elhanyagolt állapotban lévő házban az értékes iratokra egy takarító bukkant rá, aki aztán csaknem komoly bajba is került miattuk. Az egész ház tele volt a papírokkal, egy részüket a padláson, másokat a pincében tárolták, legnagyobb részük azonban egyszerűen az épület egyik zárt verandájára volt bezsúfolva - mondta el William Martin, a takarítócég alkalmazottja.

A férfi először fivérét riasztotta az írások ügyében, majd a testvérek németül tudó ismerőseiket riasztották annak megállapítására, hogy a dokumentumok érnek-e valamit. Az értékesnek tűnő és hiteles dokumentumokkal a Holokauszt múzeumhoz fordultak, megvételre ajánlva fel azokat, a múzeum azonban kezdetben azt mondta, hogy a lelet értéktelen. Amint azonban a Martin-testvérek meggyőzték őket ennek ellenkezőjéről, a múzeum a Szövetségi Nyomozó Hivatalnak (FBI) jelentette az ügyet, azzal érvelve, hogy az iratokat ellopták.

A minisztérium és a holokauszt múzeum megpróbálja rendszerezni az iratokat, miközben azonban még továbbra is tisztázatlan a dokumentumok pontos tulajdonjoga is, hiszen a néhai Robert W. Kempner leszármazottai eddig még nem foglaltak állás az iratokkal kapcsolatos szándékaikat illetően.