Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Rendőrségi hajsza a szlovák újnácik ellen

2005.11.15. 16:13
Az elmúlt hetekben, Szlovákiában újnácik támadásai korbácsolták fel a kedélyeket. A polgári tiltakozásra újabb támadásokkal válaszoltak a bőrfejűek, akik közül 19 személy ellen vádat emelt az ügyészség.

Tizenkilenc bőrfejű ellen emeltek vádat kedden Szlovákiában, mert a banda tagjai néhány napja Pöstyénben (Piestany) békés embereket inzultáltak és garázdálkodtak.

Az ügyészség szerint a bőrfejűek egyes személyek, és csoportok elleni erőszakkal és az emberi szabadságjogok ellen irányuló bűntettettel vádolhatók, miután Pöstyén két éjszakai szórakozóhelyén zaklatták, majd megverték a vendégeket.

Rendőri vezetőket menesztettek

Noha a rendőrség hétfőn még úgy nyilatkozott, az elkövetők nem feltétlenül tartoznak a bőrfejűek szélsőséges csoportjaihoz, kedden, a vádemelés után a rendőrségi szóvivő már azt mondta, hogy a Pöstyénből és a közeli kisvárosokból verbuválódott társaság tagjai szélsőséges eszméknek hódolnak.

Ha a bíróság bűnösnek találja őket, egytől öt évig terjedő börtönbüntetés vár rájuk. A sajtóban és a közvéleményben is nagy felzúdulást okozott, hogy november 5-én - feltételezhetően egy - újnáci banda tagjai Pozsonyban hét késszúrással megöltek egy bölcsészhallgatót. A 21 éves bölcsészhallgató gyilkosait azóta sem sikerült elfogni. Pozsonyban a múlt hét végen ötezer, más városokban is sok ember vonult az utcákra, hogy felemelje szavát az egyre gyakoribb újnáci támadások, az egyre mélyebb gyökereket eresztő szélsőséges eszmék ellen.

A békés polgári tiltakozások a jelek szerint a szélsőségesek "ellenreakciót" váltották ki, mert az országban azóta több, újnáci jegyeket hordozó támadás követte egymást. Vladimír Palko belügyminiszter - nyilvánvalóan a pozsonyi gyilkossággal és a pöstyéni garázdálkodással összefüggő okokból - kedden leváltott két magas rangú rendőrségi vezetőt.