Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Lenácizták a német államvasutak igazgatóját

2008.03.11. 17:56
Perrel fenyegetik azt a düsseldorfi zsidó közösségi vezetőt, aki nácinak nevezte a német állami vasúttársaság igazgatóját. Michael Szentei-Heise szerint, ha a Hartmut Mehdorn a Harmadik Birodalomban töltötte volna be pozícióját, akkor nagy lelkesedéssel deportálta volna a zsidókat.

A megjegyzések megbocsájthatatlanok és megkértük ügyvédeinket, hogy tanulmányozzák, milyen jogi lépéseket tehetünk", írja közleményében a Deutsche Bahn. A német államvasutak arra reagált ilyen érzékenyen, hogy egy düsseldorfi zsidó közösségi vezető szerint, ha a vasúttársaság igazgatója, Hartmut Mehdorn a Harmadik Birodalomban töltötte volna be pozícióját, akkor nagy lelkesedéssel deportálta volna a zsidókat.

Németországban egyébként sokan kritizálják az állami vasúttársaságot azért, mert szállítási költségeket számol fel egy pályaudvarról pályaudvarra vándorló kiállítás szervezőinek. A bemutató épp a náci uralom alatt, 1942 és 1944 között Franciaországból az auschwitzi haláltáborba deportált 11400 zsidó gyerek sorsát mutatja be. A náci állam akkor a Deutsche Bahn elődjének, a Reichsbahnnak (Birodalmi Vasúttársaság) egy-egy gyerek elszállításáért 25 birodalmi márkát (mai értéken kb. 6600 forintot) fizetett.

A Deutsche Bahn egyébként eredetileg nem engedélyezte, hogy a pályaudvarokat kiállítótérként használják, mert úgy vélte: az túlságosan elvonja rohanó utasok figyelmét. Később azonban az éles kritikák hatására mégis megadta az engedélyt. A kiállítás januárban a berlini főpályaudvaron nyílt meg és még nyolc másik német városban lesz látható.