Benedek
-4 °C
5 °C

Náci indulókat töltöttek le az internetről

2001.04.10. 19:57
A német rendőrség több mint 100 gyanúsított ellen indított eljárást, mert betiltott neonáci indulókat terjesztettek egy internetes zenebörzén keresztül. A szövetségi bűnügyi rendőrség kedden Wiesbadenben hozta nyilvánosságra, hogy a múlt héten Németország 16 szövetségi államából 15-ben tartottak razziát összesen 103 lakásban, ahol számítógépeket, adathordozókat és egyéb berendezéseket foglaltak le az eddigi legnagyobb ilyen jellegű rendőrségi akcióban.
Viszonylag gyorsan sikerül rábukkanni a neonáci indulókat felkínálók nyomára, ami azt mutatja, hogy egyáltalán nem könnyű a betiltott anyagok terjesztése. Egyelőre nem tudni, hogy mikor várható vádemelés az előállított 106 gyanúsított ügyében a fajgyűlöletre uszító és fasiszta ideológia terjesztését tiltó szigorú német törvények alapján. A bűnösök 1 és 3 három év közötti börtönbüntetésre számíthatnak.

A német rendőrség több mint 100 gyanúsított ellen indított eljárást, mert betiltott neonáci indulókat terjesztettek
Az ügyészség szóvivője elhárította a zenebörze elnevezését tudakoló kérdést, mindössze annyit közölt, hogy egy muzsikára szakosodott nemzetközi cserepiacról van szó, ahol a gyanúsítottak ingyen ajánlották fel a neonáci dalokat. A zenebörze ellen a német rendőrség nem indított eljárást.

Internet, a veszélye

Németországban úgy vélik, hogy a neonáci eszmerendszer térnyerése táplálja a kisebbségek elleni támadások megszaporodását, ami tavaly valósággal sokkolta a közvéleményt, ezért a hatóságok különféle akciók sorozatát indították a fajgyűlölő ideológia visszaszorítására. A berlini kormánytisztviselők hangsúlyozzák, hogy különösen a világhálón burjánzó szélsőjobboldali tartalmak adnak okot aggodalomra, és Otto Schily belügyminiszter a múlt hónapban arra hívta fel a figyelmet, hogy sok fiatal oltódik be bűnös eszmékkel a rasszista rockzenén keresztül.

A kormány tavaly betiltotta a Vér és Becsület nevű nemzetközi skinheadszervezet németországi csoportját, mondván: náci ideológiát terjeszt rasszista zenén, folyóiratokon és internetes honlapokon keresztül. A rendőrség ezen kívül több tucat szélsőjobboldali koncertet is szétoszlatott.