Árpád
-2 °C
3 °C

Bíróság előt egy volt náci parancsnok

2004.09.16. 22:16
Tagadta, hogy civilek megölésében működött volna közre egy szlovák származású egykori náci parancsnok, akinek csütörtökön kezdődött a pere. A per, amely valószínűleg az utolsó lesz Németországban a Harmadik Birodalom még élő szereplői ellen, szeptember 9-én kezdődött, és a tervek szerint október 29-ig tart.
Harmadik Birodalom még élő szereplői közül. Egy szlovák származású volt náci parancsnok, aki egy müncheni bíróság előtt áll azzal a váddal, hogy 1945-ben Szlovákiában részt vett 164 civil lemészárlásában, a csütörtöki tárgyaláson kijelentette: "a civil lakosság mindig tabu volt" számára, "törvényesnek" tartja viszont a partizánok elleni fegyveres harcot.

Perének második tárgyalási napján a 86 éves Ladislav Niznánsky szót kapott, hogy védekezzen a súlyos vádakkal szemben: húsz rendbeli gyilkosság és 144 rendbeli kollektív gyilkosságban való részvétel 1945 januárjában és februárjában a szlovák Ostry Grun, Klak és Ksina falvakban.

Elmondása szerint amikor ellenállókkal találkoztak, az volt az utasításuk, hogy "ne lövöldözzenek összevissza", hanem nézzék meg, kikkel van dolguk, és vannak-e köztük civilek. Ugyanakkor igazolni igyekezett a partizánok elleni harcot. "Ez nem náci találmány, ez a harc teljesen törvényes formája" - jelentette ki.

Niznánsky a partizánok elleni harccal megbízott, Edelweiss fedőnevű SS-kommandó egyik parancsnoka volt, és 131 ember tartozott alá. A 163 oldalas vádirat szerint az egyik mészárlás során a parancsnok legkevesebb húsz áldozatot személyesen ölt meg géppisztolyával, másutt pedig elrendelte 18 zsidó agyonlövését.

A per első napján Niznánsky még azt állította, hogy sohasem osztotta a nemzetiszocialista nézeteket, és 1944-ben részt vett a szlovák nemzeti felkelésben, majd letartóztatták. Magyarázata szerint azért lépett be az SS-kommandóba, hogy ne vigyék koncentrációs táborba.

A per, amely valószínűleg az utolsó lesz Németországban a Harmadik Birodalom még élő szereplői ellen, szeptember 9-én kezdődött, és a tervek szerint október 29-ig tart. A vádlottat életfogytiglani börtönre ítélhetik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?