Ervin
14 °C
21 °C

Felére csökkent a Nagy-Románia

2004.06.07. 20:17
Fölényesen vezetnek a román szociáldemokraták a helyhatósági választáson. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a negyedik helyen áll, biztosan megelőzve a Nagy-Románia Pártot. A második és a harmadik helyen a liberálisok és a demokraták állnak.
A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) áll országos viszonylatban az első helyen a romániai helyhatósági választások eddigi részeredményei alapján, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pedig tartja, illetőleg megerősítette hagyományos, negyedik-ötödik helyét az országos politikai ranglistán.

A vasárnap rendezett helyhatósági választásokon leadott szavazatok 13-14 százalékának összeszámlálása után, a hétfő déli órákban közétett hivatalos részeredmények alapján országos viszonylatban a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) mind a megyei önkormányzatok, mind a helyi tanácsok, mind pedig a polgármesterek megválasztására leadott voksok tekintetében az első helyen áll. A második és harmadik helyre a Nemzeti Liberális Párt (PNL), illetőleg a vele sok helyen választási szövetséget alkotó Demokrata Párt (PD) került.

Felére csökkent a Nagy-Románia

Az eddigi részeredmények arról tanúskodnak, hogy a legutóbbi, négy évvel ezelőtti választásokhoz képest nagyon megcsappant, szinte a felére csökkent a Nagy-Románia Párt (PRM) jelöltjeinek szavazati aránya. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mind megyei, mind helyi szinten, mind pedig a polgármesteri székekért folyó versenyben tartja vagy éppenséggel megerősítette négy esztendővel ezelőtti helyzetét. Sőt, a megyei tanácsosokra eső szavazatok első részeredményei szerint a három nagy román politikai párt mögött az RMDSZ áll negyedikként, általában öt-hat százalékkal megelőzve a PRM-et.

A déli órákig közzétett részeredményekből kitűnik, hogy a megyei önkormányzati képviselőkre leadott, eddig megszámlált több mint egymillió 126 ezer szavazatnak 32 százalékát a PSD, csaknem 16 százalékát a PNL, 13 százalékát a PD, 13 százalékát az RMDSZ és több mint 7 százalékát a PRM jelöltjei kapták. A községi és városi önkormányzati képviselőkre adott 612 ezer voks mintegy 34 százalékát a PSD, 14 százalékát a PNL, 13 százalékát a PD, 8 százalékát a PRM, mintegy 7 százalékát az RMDSZ és több mint 6 százalékát a magát szociál-liberális irányzatúnak mondó Román Humanista Párt (PUR) jelöltjei hódították el.

Vezetnek a szociáldemokraták

A községi és városi polgármester-választások eddigi részeredményei azt mutatják: a 635 ezer szavazat 41 százaléka a PSD-nek, 15,5 százaléka a PNL-nek, 12,6 százaléka a PD-nek, valamivel több mint 7 százaléka a PRM-nek, 6,84 százaléka az RMDSZ-nek, 5,1 százaléka a PUR-nak jutott. A többi párt, politikai szövetség és nemzeti kisebbségi szervezet jelöltjei nem érték el a helyhatósági szervekbe való bejutáshoz szükséges öt százalékot, közölte a román központi választási iroda.