Árpád
-2 °C
3 °C

Kommandósok akadályozták meg Tőkéséket a pályafoglalásban

2007.02.07. 20:43
Egy román rendőrségi kommandó akadályozta meg szerdán Nagyváradon, hogy a magyar fiatalok Tőkés Lászlóval együtt újra behatolhassanak a Lorántffy Zsuzsanna Gimnázium - ortodox egyháznak ítélt - sportpályájára. Erről maga a református püspök tájékoztatta az MTI-t.

Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke elmondta: a múlt héten kezdődött "békés egyházi polgári engedetlenségi mozgalom" keretében ezen a héten is folytatódott az ökumenikus böjt és imádság.

Az egyházkerület így kíván tiltakozni egy régóta húzódó telekvitával kapcsolatos döntés ellen. A református egyház ugyanis 2002-ben visszakapta azt az épületet, amelyben megalapították a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumot.

Az iskolaépület melletti pályát azonban a városi tanács a szomszédos ortodox parókiának ítélte. A református egyház igazságtalannak tartja ezt a helyzetet, vissza akarja szerezni a sportpályát, amelyet az ortodoxok lezártak.

Az egyházkerület több szinten is megnyerte a pert, de a fellebbezés után elvesztette azt. Tőkés az MTI-nek szerdán kifejtette: politikai szándékokat lát ebben a döntésben.

A püspök elmondta: tiltakozásképpen a múlt héten feltörték a pálya egyik lezárt bejáratát, és labdarúgó-bajnokságot tartottak. A gimnáziumnak mind a 416 tagja kapott egy labdát, ki-ki saját nevének feliratával, és azokat néhány nappal ezelőtt bedobták a pályára.

Szerdán újabb körmérkőzést akartak rendezni e helyszínen. Mivel az ortodoxok ismét beforrasztották és eltorlaszolták a kaput, a magyar diákok most is be akartak jutni.

Mint a püspök elmondta, a túlsó oldalon az ortodoxok kinyitották a rendőrség előtt a kaput (Tőkés László nem zárja ki, hogy a rendőrségnek is van kulcsa), és onnan a pályára behatolva megakadályozták a sportrendezvényt. Később pisztollyal felszerelt, sísapkás kommandós alakulat vonult ki, megszállva a pályát.

"Azt kértük, hogy legalább labdáinkat hozhassuk ki" - mondta Tőkés, hozzátéve, hogy amúgy is már csak mintegy 130 labda maradt a pályán, a többit időközben ismeretlenek elhordták, ellopták. A rendőrök azonban kijelentették: csak akkor adják oda az ott maradt labdákat, ha a követelők dokumentummal igazolják, hogy a tulajdonukat képezik. A rendőrök egyébként birtokháborításnak nevezték a tiltakozó akciót.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?