Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Kommandósok akadályozták meg Tőkéséket a pályafoglalásban

2007.02.07. 20:43
Egy román rendőrségi kommandó akadályozta meg szerdán Nagyváradon, hogy a magyar fiatalok Tőkés Lászlóval együtt újra behatolhassanak a Lorántffy Zsuzsanna Gimnázium - ortodox egyháznak ítélt - sportpályájára. Erről maga a református püspök tájékoztatta az MTI-t.

Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke elmondta: a múlt héten kezdődött "békés egyházi polgári engedetlenségi mozgalom" keretében ezen a héten is folytatódott az ökumenikus böjt és imádság.

Az egyházkerület így kíván tiltakozni egy régóta húzódó telekvitával kapcsolatos döntés ellen. A református egyház ugyanis 2002-ben visszakapta azt az épületet, amelyben megalapították a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumot.

Az iskolaépület melletti pályát azonban a városi tanács a szomszédos ortodox parókiának ítélte. A református egyház igazságtalannak tartja ezt a helyzetet, vissza akarja szerezni a sportpályát, amelyet az ortodoxok lezártak.

Az egyházkerület több szinten is megnyerte a pert, de a fellebbezés után elvesztette azt. Tőkés az MTI-nek szerdán kifejtette: politikai szándékokat lát ebben a döntésben.

A püspök elmondta: tiltakozásképpen a múlt héten feltörték a pálya egyik lezárt bejáratát, és labdarúgó-bajnokságot tartottak. A gimnáziumnak mind a 416 tagja kapott egy labdát, ki-ki saját nevének feliratával, és azokat néhány nappal ezelőtt bedobták a pályára.

Szerdán újabb körmérkőzést akartak rendezni e helyszínen. Mivel az ortodoxok ismét beforrasztották és eltorlaszolták a kaput, a magyar diákok most is be akartak jutni.

Mint a püspök elmondta, a túlsó oldalon az ortodoxok kinyitották a rendőrség előtt a kaput (Tőkés László nem zárja ki, hogy a rendőrségnek is van kulcsa), és onnan a pályára behatolva megakadályozták a sportrendezvényt. Később pisztollyal felszerelt, sísapkás kommandós alakulat vonult ki, megszállva a pályát.

"Azt kértük, hogy legalább labdáinkat hozhassuk ki" - mondta Tőkés, hozzátéve, hogy amúgy is már csak mintegy 130 labda maradt a pályán, a többit időközben ismeretlenek elhordták, ellopták. A rendőrök azonban kijelentették: csak akkor adják oda az ott maradt labdákat, ha a követelők dokumentummal igazolják, hogy a tulajdonukat képezik. A rendőrök egyébként birtokháborításnak nevezték a tiltakozó akciót.