Benedek
-5 °C
5 °C

Harcok Nedzsef temetőjében

2004.05.14. 10:49
Nedzsef temetőjében törtek ki összecsapások az amerikai hadsereg és a lázadó síiták között. A temető egyben szent hely is, így a támadás komoly ellenálást válthat ki. A városban elmaradhat a szélsőséges vezér, Szádr ajatollah pénteki istentisztelete.
Összecsapások törtek ki péntek hajnalban Nedzsefben. Helyszíni beszámolók szerint amerikai harckocsik hatoltak be hajnalban a város régi temetőjébe, a szélsőséges síita vezér, Muktada asz-Szádr Mehdi hadseregének állásai ellen intézve támadást.

Ágyúval és helikopterekkel támadnak

A tankok ágyúval és géppuskával is lőtték a gerillákat, akik a síremlékek közül ki-kitörve páncéltörő gránátokkal és aknavetőkkel válaszoltak. A hely fölött harci helikopterek keringenek. A város déli peremkerületéből több erős robbanás hallatszott helyi idő szerint egy órával dél előtt, de ezek eredetére még nem érkezett magyarázat.

A temető több négyzetkilométeren terül el, és a mohamedán világ minden részéből vannak benne eltemetve síita hívők, akik Ali imám sírja közelében keresték végső nyughelyüket. A hírek szerint Ali mecsetjében rejtőzik Muktada asz-Szadr síita vezető, akit a megszálló erők el akarnak fogni.

Elmaradhat a pénteki ima

Kérdéses, hogy Szadr részt vesz-e a péntek déli imádságon, amely egy-egy hét legfontosabb ilyen vallási eseménye. Kevésbé harcias síita csoportok állítólag tömegtüntetésre készülnek kérésük alátámasztásául, hogy Szadr vessen véget a lázadásnak. Kerbelában, a másik szent városban Ali asz-Szisztáni nagyajatolláh utasítására törölték a pénteki imát az életveszélyes helyzet miatt. A városban az éjjel kisebb lövöldözés volt, s állítólag négy síita milicista elesett.