Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Végső rohamra készülnek Nedzsefnél az amerikaiak

2004.08.11. 16:53
Egyszer s mindenkorra véget vetne a nedzsefi harcoknak az amerikai hadsereg. A tengerészgyalogosok rohama előtt a város kormányzója hozzájárult a síiták legszentebb helyeinek ostromához is. A lázadó síiták vezére, Moktada asz-Szádr készen áll a halálra.
Utolsó rohamra készülnek Nedzsef ellen az amerikai tengerészgyalogosok és az iraki kormánycsapatok. Az amerikai hadsereg megszerezte Nedzsef kormányzójának hozzájárulását ahhoz, hogy akár a síita iszlám egyik legszentebb helyének számító Ali Imám sírtemplomba is behatoljon.

Több száz halott

Nedzsefnél hetedik napja tartanak a harcok, az ütközetekben több százan veszthették életüket. Az áldozatok pontos száma megállapíthatatlan, az amerikaiak szerint több száz síita lázadó mellett mindössze öt amerikai katona vesztette életét. Moktada asz-Szádr lázadó síita hitszónok követői tizenöt halottat ismernek el.

Míg az amerikai és iraki csapatok a végső ütközetre készülnek, Irak egyik alelnöke, a síita Ibrahim Dzsafari a nemzetközi erők kivonását kérte Nedzsef térségéből. A kérdésben az irakiaknak ugyan vétójoguk van, ezt azonban nem a háromtagú elnökség, hanem az átmeneti kormány gyakorolja.

Harc a halál után is

"Szeretnék nyugvópontra juttatni a helyzetet, azaz szeretnénk, hogy a nedzsefiek újra békében és bőségben élhessenek, félelem nélkül" - jelentette ki Anthony Haslam ezredes, a várost ostromló tengerészgyalogos egység parancsnoka.

Végső harcra készül a lázadók vezére, Moktada asz-Szádr is. "Köszönöm a drága harcosoknak, akik Irak egészében fegyvert ragadtak az igazságtalanság visszaszorítására" - jelentette ki a BBC-nek. Mint mondta, a harcnak halála vagy elfogása esetén is folytatódnia kell.