Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Kivégezték a vietnámi alvilág mindenható urát

2004.06.03. 08:45
Kivégezték csütörtök reggel a "Ho-Si-Minh-városi keresztapát", akit egy évvel korábban ítéltek halálra maratoni per után.
Az alvilágban Nam Cam (Ötödik Narancs) néven ismert 57 éves Truong Van Cam a kilencvenes évek végén valóságos játékbarlang-, étterem-, nyilvánosház- és diszkóbirodalom ura volt és zsarolóbandát is irányított. A maffiavezért két alkalommal is halálra ítélték egyik vetélytársa meggyilkolásáért, valamint a tevékenységét takargatók megvesztegetéséért. Truong Van Camot golyó által végezték ki négy társával együtt Ho Si Minh-városban (az egykori Saigon), miután az államfőhöz benyújtott kegyelmi kérvényét elutasították.

A Vietnami Kommunista Párt úgy tálalta a pert, mint annak bizonyítékát, hogy ki kívánja irtani a korrupciót a magas beosztású tisztviselők körében.

Három magas rangú vezető - akiket sokan bűnbaknak tekintettek - fizette meg e politikai szándék árát. Tran Mai Hanht, a Vietnam Hangja közszolgálati rádió volt vezérigazgatóját, a kommunista párt mindenható központi bizottságának tagját kilencévi fegyházra ítélték.

Bui Quoc Huyt, volt rendőrminisztert, aki szintén tagja volt a központi bizottságnak, valamint Pham Sy Sient, a legfelsőbb ügyészség helyettes ügyészét 4-től 6 évig terjedő elzárásra ítélték.

Nam Cam, aki eredetileg dokkmunkás, majd a dél-vietnami hadsereg katonája volt, az elmúlt tíz évben Ho-Si-Minh-városban havi kétmillió dollárnak megfelelő összeget jövedelmező alvilági hálózatot épített ki. Korábban több alkalommal volt már rács mögött, de elegendő kapcsolattal rendelkezett ahhoz, hogy elengedjék.