Vilhelmina
11 °C
28 °C

Vietnami könyvégetések

2000.12.28. 13:47
A Ho Si Minh városi hatóságok hattonnányi könyvet, videokazettát és CD-t semmisítettek meg, miután ,,ártalmasnak" nyilvánították azokat. A kommunista ország idén ünnepelte a vietnámi háború végének 25. évfordulóját, és az enyhülés jegyében Bill Clinton amerikai elnök is Hanoiba utazott novemberben.
A könyveket és újságokat a rendőrök, illetve a határőrök kobozták el idén, nagy részük Kínából származik - közölte a BBC. A hatóságok állítják, hogy az anyagok nagy része pornográfia, a többi pedig ,,babona". Ez utóbbi feltehetően vallási szövegekre utal, bár ezt az illetékesek tagadják, mondván, kizárólag jóslással és horoszkópokkal foglalkozó könyvekről van szó.

A vietnami kiadók előkészületben lévő könyveinek kiadásáról az állami hatóságok döntenek, sőt még a bárokban és hotelekben játszó együttesek repertoárját is cenzorbizottság értékeli.

Az ország márciusban ünnepelte a vietnámi háború végének 25. évfordulóját, illetve a kommunisták győzelmét. Novemberben az enyhülés jegyében Bill Clinton látogatott Hanoiba, ahol az amerikaiaknak megígérte, hogy hazaviszi minden amerikai katona földi maradványait, a vietnamiaknak pedig, hogy az USA segít felszedni az aknákat és a fel nem robbant bombákat.

Vietnámban körülbelül 3,5 millió akna és 300 tonna fel nem robbant bomba maradt. Ezek évente kétezer embert ölnek meg.