Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Vietnami könyvégetések

2000.12.28. 13:47
A Ho Si Minh városi hatóságok hattonnányi könyvet, videokazettát és CD-t semmisítettek meg, miután ,,ártalmasnak" nyilvánították azokat. A kommunista ország idén ünnepelte a vietnámi háború végének 25. évfordulóját, és az enyhülés jegyében Bill Clinton amerikai elnök is Hanoiba utazott novemberben.
A könyveket és újságokat a rendőrök, illetve a határőrök kobozták el idén, nagy részük Kínából származik - közölte a BBC. A hatóságok állítják, hogy az anyagok nagy része pornográfia, a többi pedig ,,babona". Ez utóbbi feltehetően vallási szövegekre utal, bár ezt az illetékesek tagadják, mondván, kizárólag jóslással és horoszkópokkal foglalkozó könyvekről van szó.

A vietnami kiadók előkészületben lévő könyveinek kiadásáról az állami hatóságok döntenek, sőt még a bárokban és hotelekben játszó együttesek repertoárját is cenzorbizottság értékeli.

Az ország márciusban ünnepelte a vietnámi háború végének 25. évfordulóját, illetve a kommunisták győzelmét. Novemberben az enyhülés jegyében Bill Clinton látogatott Hanoiba, ahol az amerikaiaknak megígérte, hogy hazaviszi minden amerikai katona földi maradványait, a vietnamiaknak pedig, hogy az USA segít felszedni az aknákat és a fel nem robbant bombákat.

Vietnámban körülbelül 3,5 millió akna és 300 tonna fel nem robbant bomba maradt. Ezek évente kétezer embert ölnek meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?