Viola
-6 °C
-2 °C

Szeméthegyek árasztották el Nápolyt

2007.05.31. 10:06
Tíz év politikai hanyagság árát fizetik a nápolyiak. A festői város utcáit elárasztotta a szemét, mert a környék összes szeméttelepe megtelt. Az új telepek építését rendre megakadályozták a politikusok és a média támogatását is élvező helyi lakosok. A helyzetre csak ideiglenes megoldást találtak, azt is csak az államfő közbenjárására.

Bűzlő szeméthegyek árasztották el Nápoly egészét, írja az International Herald Tribune (IHT). A szemét már a város legfőbb bevételi forrását, a turizmust veszélyezteti.

Minden megtelt

Az IHT szerint a probléma fő oka a piti helyi politizálás. A város vezetése már tizenkét éve tisztában volt a fenyegető válsággal, mivel sorra teltek meg a városi szeméttelepek. De az új telepek nyitását a helyi lakosok politikai támogatással rendre megakadályozták, így mostanra tényleg minden szeméttelep dugig megtelt.

Az elmúlt évtizedben összesen egy új szemétégető épült a város környékén, Acerrában. Viszont ez sem működik problémamentesen, a helyi lakosok rendszeresen megakadályozzák, hogy a kukásautók eljussanak az égetőig.

Ideiglenes megoldások

A szemétkérdés már annyira tragikusra fordult, hogy a múlt héten az amúgy inkább csak ceremoniális szerepet játszó államfő, az amúgy nápolyi származású Giorgio Napolitano is felszólalt az ügyben. Közbelépése eredményeként egy szemétlerakót húsz napra újra megnyitottak, így legalább a város közepéről sikerült elszállítani a szemetet.

A helyiek aggályai szerint a válság a helyi maffiát, a Camorrát erősítheti, írja az IHT. A maffia régóta benne van a szemétbizniszben, a kukásautók jelentős részét az ő soförjeik vezetik. A maffia számos illegális lerakót is működtet, igaz, ezek komoly környezeti kockázatot is jelentenek.

Erős ellenzők

A megoldás pedig elvileg nem túl bonyolult. A város környékén új szeméttelepeket és legalább három új szemétégetőt kell nyitni. De egy környezetvédő politikus szerint erre addig nincs lehetőség, amíg a kiszemelt területeken lakók a politikai képviselőik támogatásával, a média kiemelt figyelmétől kísérve látványos tiltakozóakciókkal akadályozzák meg a döntést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!