Valér
-1 °C
0 °C

Neonácik vetették máglyára Anna Frank naplóját

2007.02.26. 23:25
Hétfőn kezdődött Magdeburgban annak a hét fiatalembernek a pere, akik 2006 júniusában máglyára vetették Anna Frank naplóját, jelentette a BBC.

Egy 25 éves német neonáci fiatalember bevallotta, hogy nyilvánosan égette el Anna Frank naplójának egy példányát. Tettét hat gyanúsított-társával követte el, derült ki ügyük tárgyalásának első napján.

Tettüket a 2006. júniusi napforduló idején követték el, az eset sokkolta Németországot.

A hatóságok későn intézkedtek. A helyi rendőrök arra hivatkoztak, hogy nekik nem mondott semmit a zsidó lány neve, sem naplója.


Anna Frankot és családját egy amszterdami ház padlásáról hurcolták el a nácik, a lány 16 éves születésnapja előtt a Bergen-belseni koncentrációs táborban halt meg. Naplóját a háború után találták meg, és először hollandul jelent meg 1947-ben. 2004-ig 25 millió példányban jelent meg a világ ötven nyelvén.

A vádirat szerint a nyilvános égetést a Magdeburg melletti Pretzienben követték el, a 24-29 éves gyanúsítottak tettük elkövetése közben a nácizmust dicsőítették. Egyesületük a munkanélküliségtől sújtott Kelet-Németországban különösen erős szélsőjobboldali Német Nemzetidemokrata Párt tagja.

A holokauszt tagadásáért és rasszista uszításért Németországban maximum öt év börtönbüntetés jár.

Az ügyész szerint a vádlottak kigúnyolták Anna Frankot és azokat, akik a koncentrációs táborokban haltak meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!