Bernadett
-2 °C
4 °C

Másfél millió ember van életveszélyben

2008.05.11. 09:21
Egyetlen szót sem ejt a burmai hivatalos lap a Nargis ciklon dúlása után kialkult vészhelyzetről, csak arról ír, hogy az országot irányító katonai junta sikerként értékeli a szombati népszavazást. Közben a közegészségügyi állapotok másfél millió ember életét veszélyeztethetik.

Akár a másfél milliót is elérheti azoknak a lakosoknak a száma Mianmarban, akiknek élete a tiszta víz hiánya, és a fertőzésveszély miatt veszélyben van, állítja az Oxfam brit segélyszervezet.

Sarah Ireland, a szervezet regionális vezetője szerint "az összes feltétele teljesül annak, hogy közegészségügyi katasztrófa történjen" az országban. A Nargis ciklon halálos áldozatainak száma szerinte eléri a százezret, és sürgős segítség nélkül az összes áldozatszám elérheti majd ennek a 15-szörösét is. (A hivatalos adatok mintegy 23 ezer halottal, és 42 ezernyi sebesülttel kalkulálnak.

Mindeközben a New Light of Myanmar című mianmari hivatalos lap egyik vasárnapi cikke arról ír, hogy a lakosság nagyon nagy arányban vett részt az új alkotmányról tartott előző napi népszavazáson (számadatot nem írt), és ezt "sikerként" értékeli az országot irányító katona junta. A cikkben egyetlen utalás sincs azonban a természeti katasztrófáról és annak áldozatairól.