Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Vádat emeltek Nastase ellen

2006.02.07. 16:37
Vesztegetés miatt vád alá helyezték a román legfőbb ügyészség korrupcióellenes főosztályának (DNA) ügyészei Adrian Nastase volt román kormányfőt és a képviselőház jelenlegi elnökét egy gyanús bukaresti ingatlanügylet miatt.

A Mediafax román kereskedelmi hírügynökség szerint Nastase védőügyvédje megerősítette: a DNA közölte vele, hogy ügyészei vád alá helyezték a képviselőház elnökét, a 2000-2004. közötti román kormány miniszterelnökét egy bukaresti villanegyedben vásárolt telek és a ráépült több emeletes villa ügyében.

A DNA azt is közölte, hogy "egy adott időben" kiadandó hivatalos közleményében részletekkel szolgál majd az ügylettel kapcsolatos vádról.

#alt#
Nastase 2004-ben, az elbukott elnökválasztás estéjén (Fotó: EPA)

A feljelentés

2004 augusztusában a Romániában most kormányon levő Igazság és Igazságosság nevű liberális-demokrata pártszövetség (Alianta D.A.) egyik képviselője feljelentést tett a korrupcióellenes ügyészségen.

A D.A. pártszövetség képviselője arra kérte az ügyészséget, vizsgálja ki, hogy 1998-ban Adrian Nastase - aki akkor a mai PSD közvetlen elődjének, a Romániai Szociális Demokrácia Pártjának (PSDR) és az akkori román képviselőháznak is az alelnöke volt - milyen körülmények között vásárolta meg egy azóta 60 millió dolláros banki csalásért börtönbe került képviselőtársától és pártfogoltjától a szóban forgó ingatlant.

A feljelentés szerint Nastase tényleges piaci értékénél 25-ször olcsóbban vásárolt meg a bukaresti elitnegyedben egy 700 négyzetméteres telket.

Újabb ügyészségi kivizsgálás

Egy hónapra rá, 2004 szeptemberében, a román korrupcióellenes ügyészség akkori vezetősége arról tájékoztatta a román közvéleményt, hogy a gyanúsnak mondott ügylet minden tekintetben törvényes volt, tehát az ügy kivizsgálását vádemelés nélkül lezárták.

De azóta a DNA új vezetősége ismét ügyészségi kivizsgálás tárgyává tette az ügyletet, mégpedig annak a főügyésznek a vezetésével, aki annak idején vád alá helyezte a volt kormányfő egykori képviselőtársát és "nagylelkű" üzletfelét.

A nagynéni-gate

A román sajtó az elmúlt hetekben a "nagynéni-gate" néven elhíresült botránytól volt hangos. Eszerint Adrian Nastase idei vagyonbevallásában az szerepel, hogy a politikus családjának egy bizonyos nagynénije egymillió eurós "ajándékkal" lepte meg nagy politikai karriert befutott rokonát. A "nagynéni-gate" miatt Adrian Nastase kénytelen volt lemondani a PSD ügyvezető elnöki tisztségéről, de a lemondás nem érinti parlamenti mentelmi jogát.

Egyébként az exkormányfő ügyvédje maga sem érdektelen személy. Gheorghe Diaconescu ugyanis nem más, mint - ahogy a román sajtó megírta - az egykori Ceausescu-rendszer utolsó legfőbb ügyészének a helyettese.

Ő az, aki 1989 decemberében az egykori diktátor feleségének, Elena Ceausescunak a parancsára személyesen intézkedett az antikommunista temesvári felkelés 37 áldozatának titokban történt Bukarestbe szállításáról és névtelen "terroristákként" való elhamvasztásáról, hamvaik szennycsatornába szórásáról.