Piroska
-2 °C
5 °C

Nastase jelölteti magát államelnöknek

2004.08.16. 17:09
Adrian Nastase indulni kíván jelöltként a november 28-án esedékes elnökválasztásokon. A román miniszterelnök azt mondta, azért száll ringbe a tisztségért, mert úgy véli: kell egy ember, aki meghallgatja az emberek problémáit.
Adrian Nastase indulni kíván jelöltként a november 28-án esedékes elnökválasztásokon - jelentette be maga a román kormányfő jelentette be hétfőn egy vidéki látogatása során.

Vidéki bejelentés

Nastase éppen Suceava tartományban tett látogatást, hogy megtekintse az árvíz sújtotta területeket. Ezt az útját használta fel arra, hogy bejelentse azt, amit a román közvélemény már rég nyílt titokként kezelt: indulni kíván a november 28-i elnökválasztásokon.

"Azért szántam el magam a döntésre, hogy véget vessek a jelölésemmel kapcsolatos kétségeknek" - mondta a sajtónak adott nyilatkozatában a kormányfő. Beismerte, hogy e döntését már sokan várták az országban, de meg akart győződni arról, hogy nem csupán pártbeli kollégái, hanem az egyszerű emberek is támogatnák őt.

Mint elmondta, éppen az ország különböző részeiben tett látogatásai érlelték meg benne az elhatározást, hogy versenybe száll az államfői székért.

"Jelöltetésem egész Romániának fontos"

Nastase úgy fogalmazott: jelöltetése egész Románia számára rendkívül fontos lehet, mert az ország nem kíván visszatérni a demagógia és az olcsó populizmus időszakába. A miniszterelnök szerint folytatni kell a Ion Iliescu jelenlegi államelnök által kezdett erőfeszítéseket, amelyek révén megteremtette a politikai stabilitást és egyensúlyt.

El kell kerülni a válságokat, a felfordulást, javítani kell az emberek szociális helyzetén, hogy az emberek jobban éljenek az európai uniós csatlakozás perspektívájában - mondta Nastase.

A kormányfő szerint a lakosságnak szüksége van valakire, aki meghallgatja problémáit, s aki meg is tudja oldani azokat - hangoztatta Nastase, aki szerint Románia jövendő miniszterelnökének az emberek gondjaival kell foglalkoznia. Hozzáfűzte: bejelentését szándékosan akarta egy kevésbé formális alkalomra időzíteni, nem akart túlságosan fennkölt jelleget kölcsönözni döntésének.

Nastase legfőbb vetélytársa az elnöki székért folytatott versenyben Theodor Stolojan, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője lesz. Ugyancsak jelöltette magát Corneliu Vadim Tudor szenátor, a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) elnöke.