Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nastase óv a 'kettős játéktól'

2002.01.12. 12:56
Adrian Nastase román miniszterelnök szerint egyes magyar politikusok nyilatkozatai a románok magyarországi munkavállalási lehetőségéről azt bizonyíthatják, hogy magyar részről rosszhiszeműen írták alá a román-magyar egyetértési nyilatkozatot - írta a szombati román sajtó. A kormányfő felszólította a prefektusokat: ne engedélyezzenek semmiféle olyan kezdeményezést, hogy a magyar igazolványt kérelmezőket nyilvántartásba vevő, netán az igazolványokat kiadó irodákat állítsanak fel Románia területén.
A szombati román lapok beszámoltak arról, hogy Adrian Nastase román miniszterelnök a megyei prefektusokkal folytatott szokásos heti videokonferencián bejelentette: kormányzati bizottságot állítanak fel, amely ellenőrzi az egyetértési nyilatkozat végrehajtását. A bizottság, amelyben a külügy- és a belügyminisztérium, valamint a közigazgatási minisztérium képviselői kapnak helyet, "figyelemmel kíséri mindazt, amit mondanak és publikálnak, illetve tesznek a megállapodással kapcsolatban".

Nem engednek

Nastase szerint a bizottság felállítása világos jelzés arra, hogy Bukarest ragaszkodik az egyetértési nyilatkozat pontos betartásához. Nastase azt a reményét fogalmazta meg, hogy magyar részről se a nyilatkozatokban, se a tettekben nem lesz "kettősség".

A külügyi szóvivő reagálása
A Külügyminisztérium egyértelműen leszögezi, hogy a magyar kormány következetesen be fogja tartani a miniszterelnöki szinten aláírt egyetértési nyilatkozatban vállaltakat. Horváth Gábor külügyi szóvivő elmondta :Orbán Viktor miniszterelnök és Martonyi János külügyminiszter megnyilatkozásai egyértelműen és világosan mérvadóak. A külügyi szóvivő hangsúlyozta: Martonyi János pénteken az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén szögezte le ismételten azt, hogy Magyarországnak érdeke az egyetértési nyilatkozatban foglaltak maradéktalan betartása, és a romániai magyarság érdekeit is ez szolgálja.
A miniszterelnök külön kitért arra, hogy a magyar sajtó beszámolói szerint az egyik magyarországi politikus a határon túli magyar közösségek képviselőivel tartott találkozón kijelentette: "könnyebb lesz egy tevének átjutnia a tű fokán, mint hogy egy román Magyarországra jöjjön dolgozni".

Nastase rosszhiszeműségre gyanakszik

Nem kívánunk a magyarországi választási kampányba beavatkozni, de az ilyen jellegű kijelentések azt bizonyíthatják, hogy a magyar fél rosszhiszeműen írta alá az egyetértési nyilatkozatot - mondta a román miniszterelnök. Adrian Nastase felszólította a prefektusokat: ne engedélyezzenek semmiféle olyan kezdeményezést, hogy a magyar igazolványt kérelmezőket nyilvántartásba vevő, netán az igazolványokat kiadó irodákat állítsanak fel Románia területén.