Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Nastase óv a 'kettős játéktól'

2002.01.12. 12:56
Adrian Nastase román miniszterelnök szerint egyes magyar politikusok nyilatkozatai a románok magyarországi munkavállalási lehetőségéről azt bizonyíthatják, hogy magyar részről rosszhiszeműen írták alá a román-magyar egyetértési nyilatkozatot - írta a szombati román sajtó. A kormányfő felszólította a prefektusokat: ne engedélyezzenek semmiféle olyan kezdeményezést, hogy a magyar igazolványt kérelmezőket nyilvántartásba vevő, netán az igazolványokat kiadó irodákat állítsanak fel Románia területén.
A szombati román lapok beszámoltak arról, hogy Adrian Nastase román miniszterelnök a megyei prefektusokkal folytatott szokásos heti videokonferencián bejelentette: kormányzati bizottságot állítanak fel, amely ellenőrzi az egyetértési nyilatkozat végrehajtását. A bizottság, amelyben a külügy- és a belügyminisztérium, valamint a közigazgatási minisztérium képviselői kapnak helyet, "figyelemmel kíséri mindazt, amit mondanak és publikálnak, illetve tesznek a megállapodással kapcsolatban".

Nem engednek

Nastase szerint a bizottság felállítása világos jelzés arra, hogy Bukarest ragaszkodik az egyetértési nyilatkozat pontos betartásához. Nastase azt a reményét fogalmazta meg, hogy magyar részről se a nyilatkozatokban, se a tettekben nem lesz "kettősség".

A külügyi szóvivő reagálása
A Külügyminisztérium egyértelműen leszögezi, hogy a magyar kormány következetesen be fogja tartani a miniszterelnöki szinten aláírt egyetértési nyilatkozatban vállaltakat. Horváth Gábor külügyi szóvivő elmondta :Orbán Viktor miniszterelnök és Martonyi János külügyminiszter megnyilatkozásai egyértelműen és világosan mérvadóak. A külügyi szóvivő hangsúlyozta: Martonyi János pénteken az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén szögezte le ismételten azt, hogy Magyarországnak érdeke az egyetértési nyilatkozatban foglaltak maradéktalan betartása, és a romániai magyarság érdekeit is ez szolgálja.
A miniszterelnök külön kitért arra, hogy a magyar sajtó beszámolói szerint az egyik magyarországi politikus a határon túli magyar közösségek képviselőivel tartott találkozón kijelentette: "könnyebb lesz egy tevének átjutnia a tű fokán, mint hogy egy román Magyarországra jöjjön dolgozni".

Nastase rosszhiszeműségre gyanakszik

Nem kívánunk a magyarországi választási kampányba beavatkozni, de az ilyen jellegű kijelentések azt bizonyíthatják, hogy a magyar fél rosszhiszeműen írta alá az egyetértési nyilatkozatot - mondta a román miniszterelnök. Adrian Nastase felszólította a prefektusokat: ne engedélyezzenek semmiféle olyan kezdeményezést, hogy a magyar igazolványt kérelmezőket nyilvántartásba vevő, netán az igazolványokat kiadó irodákat állítsanak fel Románia területén.