Szilárda
-4 °C
3 °C

Nastase: a kedvezménytörvényre semmi szükség

2002.11.28. 21:34
Bizakodóan nyilatkozott a román kormányfő pénteki magyarországi látogatása előtt, de leszögezte, ha a magyar kedvezménytörvény területen kívüli hatásokkal járna, azt Románia megakadályozná.
"Ha a magyar kedvezménytörvény végleges formája a nemzetközi normáktól eltérően területen kívüli hatásokkal járna, Románia megtalálja módját e hatások megakadályozásának" - jelentette ki csütörtökön Gyulafehérváron Adrian Nastase román miniszterelnök. Nastase elzárkózott attól, hogy magyarországi útja előtt interjút adjon a magyar sajtónak, gyulafehérvári programja keretében nyilatkozott küszöbön álló budapesti útjáról.

Nyíltan, realistán

"Bízom Medgyessy Péter magyar miniszterelnökben, akit jó szándékok vezérelnek" - mondta, hozzátéve, hogy nagyon hasznos megbeszéléseket folytatott már Kovács László magyar külügyminiszterrel is. Nastase emlékeztetett arra, hogy a kedvezménytörvényt még az Orbán-kormány alkotta meg, és a Medgyessy Péter által vezetett jelenlegi szociáldemokrata kormánynak most egyaránt szembe kell néznie a magyarországi jobboldal és a magyar diaszpóra nyomásával. "Az a fontos - mondta a román miniszterelnök -, hogy rendkívül nyíltan, realista módon és pragmatikusan tárgyaljunk."

A kedvezménytörvényre semmi szükség

Adrian Nastase leszögezte: Romániának továbbra is az a véleménye, hogy a kedvezménytörvényre nincs szükség, az távol áll az európai normáktól, és diszkriminációt alkalmaz a magyar kisebbség és a többségi lakosság között. Elmondta, hogy az az elkövetkező napokban felkeresi Romániát, Szlovákiát és Magyarországot az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének jelentéskészítője, akinek jelentéstervezete nagyon kemény kitételeket tartalmaz a kedvezménytörvénnyel szemben.

Hozzátette, hogy Rolf Ekeus, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa is egy sor fenntartást fogalmazott meg a törvénnyel kapcsolatban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!