A kisebbségi kérdés már nem csupán Románia belügye

2001.01.10. 10:39
Adrian Nastase új román miniszterelnök szerint kisebbségi kérdésekben az Európa Tanács szabályozásaihoz kell igazodni. A miniszterelnök a Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar szakának nagyobb önállóságot ígért, ám egy magyar nyelvű egyetemet nem szándékoznak támogatni. A miniszterelnök igyekszik az RMDSZ-nek tett ígéreteket teljesíteni, a közigazgatási és az államosított vagyonok visszaszolgáltatásáról szóló törvényt hamarosan napirendre tűzik.
Az a felfogás, hogy a kisebbségi kérdés szigorúan belügy, 1989 után Európában érvényét veszítette. Az európai szabványokhoz, különösen az Európa Tanács szabályozásaihoz kell igazodnunk - jelentette ki Adrian Nastase miniszterelnök a román közszolgálati televízió magyar adásának adott interjújában.

A kisebbségek a nemzetközi kapcsolatok megerősítését szolgálják

Az új román miniszterelnök pragmatikus alapokra helyezné a magyar-román kapcsolatokat
A Krónika erdélyi napilap által szerdán átvett interjúban Nastase elmondta: ,,ami jó, ami érvényes Európában a nemzeti kisebbségek jogaira vonatkozóan, az érvényes Romániára is. Úgy gondoljuk, hogy a kisebbségi kérdésnek inkább nemzetközi kapcsolataink megerősítését kell szolgálnia, ahelyett, hogy megosztó tényezőként hasson."

Ellenzékből nem lehet magyar egyetemet alapítani

Az RMDSZ magyar nyelvű állami egyetem követéléséről Nastase leszögezte: más kérdés az, hogy a kisebbségnek joga van megtanulni a saját nyelvét, és más dolog egy intézmény működtetése. ,,Nem kétséges, az anyanyelvet meg kell tanulni, de nincs olyan európai előírás, amely kötelezővé tenné egy nemzetiségi nyelvű felsőoktatási intézmény alapítását " - hangsúlyozta. Nastase a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar szakának megerősítésére keres megoldásokat.

A román kormányfő megismételte azt a véleményét, miszerint ,,az RMDSZ ellenzéki párt, és furcsa lenne, ha most, ellenzékben érne el olyan dolgokat, amiket kormánypozícióban nem tudott keresztülvinni". Nastase arra utalt, hogy a négyéves kormányzati szerepvállalása idején az RMDSZ-nek nem sikerült elérni, hogy a román állam alapítson egy magyar egyetemet.

Népes kormány
Bár általános reformot ígért Adrian Nastase miniszterelnök, a kormányzati csapata az elmúlt 10 év legnépesebb végrehajtó intézménye lett: 25 minisztérium, 27 miniszter (két miniszteri rangú államtitkárral), minden minisztériumban pedig átlagosan négy államtitkár van.
A kormányzó PDSR és az RMDSZ közötti kormányzati megállapodás szerint Nastase megígérte, hogy a rendkívüli parlamenti ülésszakon napirendre tűzik a közigazgatási törvényt abban a formában, amelyben a szenátus már elfogadta, és ami megfelel az RMDSZ érdekeinek is. Másrészt véglegesítik az államosított vagyonok visszaszolgáltatásáról szóló törvényt.

A magyar-román kapcsolatok pragmatikus szempontok szerint alakulnak

A román-magyar államközi kapcsolatokról szólva Nastase azt emelte ki, hogy Románia külpolitikájának lendületesebbnek kell lennie, mint eddig volt. ,,Tovább bővítjük a kapcsolatainkat a nyugat-európai országokkal és az Egyesült Államokkal, de különös figyelmet szentelünk a szomszédos országoknak is, melyek között jelentős szerepe lesz Magyarországnak. Magyarországhoz fűződő kapcsolatainkat pragmatikus szempontok szerint kell továbbfejlesztenünk, úgy, hogy a jövőben mindkét ország érdekei minél jobban érvényesüljenek" - jelentette ki.