Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Nastase bukásáról cikkezik a román sajtó

2006.01.17. 16:35
Politikai karrierjének végére ért Nastase volt román miniszterelnök, miután egy kétes vagyonszerzés ügyében botrányba keveredett, véli a bukaresti elemzők nagy része.

A keddi romániai lapok első oldalas témájává vált a "nagynéni-gate", azaz az Adrian Nastase titokzatos nagynénijétől származó családi örökség ügye. A politikus felfüggesztette az ellenzéki román szociáldemokrata pártban (PSD) betöltött ügyvezető elnöki tisztségét, mindaddig, amíg nyilvánosan nem tisztázódik az ügy minden jogi vonatkozása. Nastase mindemellett a román képviselőház elnöki tisztét is betölti.

Az elmúlt hetekben - a parlamenti tagok saját vagyonbevallása alapján - került rivaldafénybe az a bizonyos Tamara nagynéni, aki tavaly halt meg 97 éves korában, s akiről egymillió dollár értékű vagyon szállt át örökségként a Nastase-családra. A sajtó telekspekulációt, politikai befolyással való visszaélést, korrupt összefonódásokat vélt felfedezni a dolog mögött.

Az ügy kapcsán az Adevarul bukaresti lap megjegyzi, hogy Nastase a pártalapszabálynak egy olyan pontjára hivatkozva kérte a szociáldemokrata párt éléről a saját felfüggesztését, amely nem is létezik. Vagyis a politikus még a bukását is tulajdonképpen egy hamisítással tetézi.

Korai a temetés?

A PSD egy másik politikusa, Dan Ioan Popescu, a párt bukaresti szervezetének elnöke is felfüggesztését kérte párton belüli tisztségéből, tekintettel arra, hogy a legfelsőbb bíróság különleges bizottsága zárolta e politikus és felesége vagyonának egy részét. Popescu nem tudja igazolni a 2000 és 2004 közötti időszakban (a PSD kormányzása idején) bekövetkezett, 46 milliárd lejnyi vagyongyarapodást.

Nastase politikai pályafutása ezzel véget ért, írta keddi számában a Ziua című napilap. Az Evenimentul Zilei hasábjain Emil Hurezeanu kommentátor úgy véli, hogy magán a szociáldemokrata párton belül jelentek meg törésvonalak. Bogdan Teodorescu politológus szerint az ügy a PSD-n belüli csoportok harcának a terméke.

Cornel Nistorescu publicista úgy véli: a "nagynéni-gate" csupán a jéghegy csúcsa, Nastase-nak sokkal súlyosabb dolgokért is felelnie kell, például bizonyos üzleti körökhöz fűződő kétes viszonyáról. Sorin Ionita publicista úgy látja, Nastase csillaga egyáltalán nem áldozott még le, nem kell még temetni, mert nagy befolyású politikusként képes lesz még a "feltámadásra".

A jelenlegi miniszterelnök szerint elődjének le kéne mondania

A Cotidianul elemzője, Traian Ungureanu felhívja a figyelmet: Nastase vagyonbevallását parlamenti tagként tette választói előtt, ilyen értelemben a képviselőház elnöki tisztségéről kellene leköszönnie. Ez utóbbit egyébként melegen tanácsolta Nastasénak Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök is.

A nagynéni-gate kirobbanása

Adrian Nastaséra múlt pénteki hírek szerint 400 ezer dollár értékű vagyon szállt örökségként. Pontosabban nem rá, hanem a családjára, és igencsak kétes körülmények között. A volt szociáldemokrata miniszterelnök adóbevallásában ugyanis az szerepel: feleségére, Dana asszonyra egyik nagynénjének hirtelen elhalálozása következtében 400 ezer dollárra értékelhető vagyon szállt.

Azóta a hírekben szereplő örökség értéke jelentősen megnőtt, és a román sajtó immár egymillió dolláros hagyatékot emleget.

A román napilapok szerint Tamara néni - aki soha nem foglalkozott pénzügyekkel - hat évvel ezelőtt, 91 éves korában mindössze 156 dollárért vásárolt Bukarest környékén 2500 négyzetméteres földterületet. Ez 240-szer kisebb összeg volt az akkori piaci árnál. A Nastase-család mindenesetre tavaly, amikor a nagynéni 97 éves korában elhunyt, mintegy 250 ezer dollárt érő földet örökölt. Az újságok epésen jegyezték meg: az agg asszony zseniálisabb telekspekulánsnak bizonyult a szakma legravaszabb rókáinál.

Az örökhagyó nagynéni ráadásul több százezer dollár értékben adott el ékszereket és festményeket Alexandru Bittner üzletembernek, majd három bukaresti ingatlant is vásárolt tőle. Készpénz és ingatlanok - ez mind a Nastase házaspár tulajdona lett. Nem volt szükség nagy tényfeltárói tevékenységre, hiszen köztudott, hogy Bittner jó barátja és üzlettársa Nastasénak.

Korábban több román lap is cikkezett arról, Bittner egyik cége a Duna-deltában értékes területeket vehetett korábban koncesszióba. Ezek turisztikai szempontból kiemelt jelentőségű régiók, ahová elsősorban a nyugati horgászturisták indultak drága körutazásokra. Más kérdés, hogy a madárinfluenza terjedése miatt manapság a Duna-delta aligha vonzó a külföldi látogatók számára, és Bittner végül lehet, hogy mégsem tud majd profitálni az ügyletből.

Bittnerről az Index is írt már korábban, Bukarest belvárosának tulajdonképpeni eladása kapcsán. Az egyik ottani koncesszió megszerzője, a jelenlegi hatalommal szoros kapcsolatokat ápoló egyik vállalkozó ugyanis más cégeiben Bittnerrel közösen dolgozik. Vagyis Bittner nemcsak Nastaséval, hanem közvetve a jelenleg hatalmon lévő román vezetéssel is jó kapcsolatokat ápol. Így például Traian Basescu mostani államelnök meghitt barátjával, Sorin Vulpescuval is van közös üzlete Bittnernek.