Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Iraki násznépre támadt egy amerikai helikopter?

2004.05.20. 10:34
Egy amerikai helikopter tüzet nyitott egy esküvő résztvevőire szerdán Irak nyugati részén, és támadásban több mint negyvenen haltak meg - közölték az iraki hatóságok. A Pentagon tagadja, hogy civileket bombázott.
Vitatja az amerikai hadvezetés, hogy lakodalmi ünneplőket bombáztak volna meg amerikai helikopterek Irak északi részén. A Ramadi közelében végrehajtott támadásban a helyi hatóságok közlése szerint 42-45 ember vesztette életét, köztük legalább tizenöt gyermek és tíz nő.

Lőttek rájuk

Az amerikai hadsereg beszámolója szerint csapataik szerdán hajnali háromkor indítottak akciót egy a sivatag elhagyott részén fekvő ház ellen, mely a hírszerzés jelentése szerint terroristák búvóhelye volt. A katonák "ellenséges tűzbe" kerültek, ezért légitámogatást kértek.

A támadás után számos fegyvert, külföldi útleveleket, egy szatelites rádióadót és kétmillió iraki és szíriai dínárt találtak a szír határtól huszonöt kilométerre fekvő farmon - jelentette a FoxNews.

Ünnepeltek

Az iraki hatóságok szerint azonban a farmon esküvő volt, ahol az ünneplő sokaság a hagyományoknak megfelelően a levegőbe lövöldözve éltette az ifjú párt. Az amerikai hadsereg már Afganisztánban is támadásnak vélt ünnepi lövöldözéseket.

"Esküvő volt, az amerikai gépek mégis megtámadtak minket. Hát ez a demokrácia, amit Bush elnök hozott el nekünk" - nyilatkozta az al-Arabija tévének egy túlélő. Egy másik szemtanú szerint is lakodalom volt.

Egy ismeretlen szemtanú a CNN-nek azt mondta, hogy legalább 100 bombát dobtak le rájuk az amerikaiak, noha az ünneplő faluban senki nem bántotta vagy provokálta őket. Az al-Arabija képein egy poros út mellett lehetett látni a kiterített holttesteket, valamint azt, hogy már ássák számukra a sírokat.

Nem kaptak jelentést

Az amerikai hadsereg hivatalos vizsgálatot kezdett az ügyben. "Nem kommentálhatom az eseményeket, mert még egy alakulatunktól sem kaptunk jelentést az esetről" - jelentette ki San Williams alezredes, amerikai katonai szóvivő. Mint mondta, az ilyen eseteket kiemelten kezelik, a vizsgálati kérést már át is irányították a hadműveleti irányítási központba - írja a FoxNews.

Az Egyesült Államok korábbi közlései szerint Szíriából külföldi fegyveresek özönlenek Irakba, hogy részt vegyenek az amerikai hadsereg elleni felkelésben.

2002 júliusában az afganisztáni Uruzgaán tartományban támadt esküvői sokaságra az amerikai légierő. A negyvennyolc halálos áldozatot követelő támadást a hadsereg vizsgálata megalapozotnak találta, mivel az amerikai gépek tűz alá kerültek.