Jelentős amerikai veszteségek Násziríjánál

2003.03.24. 04:14
Az amerikai hadsereg első egységei vasárnap behatoltak a dél-iraki Násziríja külvárosaiba, helyszíni tudósítói jelentés és iraki közlés szerint jelentősek az amerikai veszteségek.
A CNN hírtévé szerint iraki páncéltörő gránát találta el a dél-iraki Násziríjánál vasárnap elesett amerikai tengerészgyalogosok járművét. A CNN különbözo szemtanúktól úgy értesült, hogy a második amerikai tengerészgyalogos hadosztály katonái az iraki katonák több támadását visszaverték. Az információ szerint egy 24 tengerészgyalogos szállítására képes páncélozott járművet az irakiak eltaláltak egy páncéltörő gránáttal - jegyezte meg az EFE.

Az iraki hamdűveleteket irányító amerikai központi parancsnokság második embere, John Abizaid altábornagy Katarban úgy vélte, hogy a Násziríjánál elesett amerikaiak száma "tíznél kevesebb". Abizaid közölte: nem tudja, mi lett a sorsa a város melletti csatákban másutt csapdába ejtett 12 amerikai katonának. Az iraki tévé nyolc véres amerikai holttestet mutatott, valamint öt olyan amerikai katonát, köztük egy sebesült nőt, aki Násziríjánál esett fogságba.

Az amerikai haditengerészek behatolását Násziríjába az AFP helyszínen tartózkodó fotóriportere jelentette. A térségben egész délelőtt harcok voltak, helikopterek lőtték a várost és a nehéztüzérség is tűz alá vette Násziriját és környékét.

Az Irak déli részén lévő stratégiai fontosságú városban a reggeli órákban robbantak ki összecsapások, akkor az irakiaknak sikerült megfékezniük az amerikai előrenyomulást az Eufrátesz folyó fontos átkelőjénél.

A Reuters közép-európai idő szerint kora délutáni jelentésében nem tett említést az amerikai behatolásról, hanem azt írta, hogy Násziríja ellenőrzéséért még folynak a harcok. Az AFP fotóriportere szétlőtt iraki harckocsikat, lángban álló olajtartályt látott a városban. A francia hírügynökség beszámolt arról is, hogy a térség fölött átrepülő Cobra helikopterekről nem azonosított célpontokat lőttek.

Közben Muhammad Szaif asz-Szahhaf iraki tájékoztatási miniszter bagdadi sajtóértekezletén arról beszélt, hogy az amerikaiak olyan leckét kaptak Nászirijában, amelyet soha sem fognak elfelejteni. A miniszter szerint az irakiak olyan kelepcébe kényszerítették az amerikaiakat, hogy csak emberáldozatok árán tudnak onnan kivergődni.  • Tippek
  • Bankszámla