Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Hétfőn huszonhat tagúra bővül a NATO

2004.03.28. 19:32
Hétfőtől a NATO tagja lesz Szlovákia, Szlovénia, Bulgária, Románia, Észtország, Lettország és Litvánia. A csatlakozási ünnepséget a Fehér Ház kertjében tartják Bush részvételével, aki fogadja az új tagok kormányfőit.
Hét kelet-európai országgal bővül hétfőn az észak-atlanti szövetség, amelynek alkalmából George Bush amerikai elnök a Fehér Ház kertjében sorra kerülő ünnepségen fogadja az új tagok kormányfőit. Az új tagok csatlakozása a Fehér Ház közleménye szerint előremozdítja a szabadság ügyét és megerősíti a transzatlanti kapcsolatok fő pillérét jelentő NATO-t egy olyan időszakban, amikor a XXI. század új kihívásaival kell szembenéznie.

Európa az egységes kontinens

Nicholas Burns amerikai NATO-nagykövet Brüsszelben az hangoztatta, hogy a hétfői csatlakozási ünnepség "talán az egyik legjelentősebb pillanat lesz" az atlanti szövetség 55 éves történelmében, amelynek alkalmából úgy gondolhat Európára, mint egységes egész kontinensre, amely demokratikus, szabad és évszázadok óta most először békében él.

George Bush a hétfőn, közép-európai idő szerint késő este sorra kerülő ünnepségre meghívta az új tagok - Szlovákia, Szlovénia, Bulgária, Románia, Észtország, Lettország, Litvánia - kormányfőit, valamint három, NATO-tagságra törekvő balkáni ország, Albánia, Horvátország és Macedónia vezetőit is.

A NATO-tagok kétötöde volt kommunista ország

Az atlanti szövetségnek hétfőtől 26 tagja lesz, és kétötödük volt kommunista ország, a szövetség súlypontja kelet felé tolódik el. A NATO immár másodjára fogad be volt tagokat Közép- és Kelet-Európából, 1999-ben Magyarország, Csehország és Lengyelország vált a NATO tagjává. Az általános elvárás szerint a tagság megszilárdítja a stabilitást és a demokráciát a csatlakozó államokban.

A kelet-európai államok olyan időben csatlakoznak a szövetséghez, amikor a kommunizmus összeomlásával eredeti küldetése jórészt megszűnt, és a NATO az új évszázad megváltozott biztonsági követelményeihez igyekszik alkalmazkodni. James Jones tábornok, a NATO európai erőinek parancsnoka úgy ítélte meg, hogy a szövetség történetének legalapvetőbb átalakulásán megy keresztül és regionális szervezetből globális szervezetté válik.

Új feladatok

A NATO új feladatokat keres, mindenekelőtt a terrorizmus elleni küzdelemben, az afganisztáni békeküldetéstől a nyári olimpia oltalmazásáig, gyors reagálású erőt hoz létre, és felmerült az iraki szerepvállalás is. A 26 országból így is 18 járult hozzá egyénileg katonával az iraki stabilizáláshoz. Washingtonban nemcsak Irakban, hanem a tágabb értelemben vett Közel-Kelet térségében is építeni szeretne a NATO-ra, amihez szükségesnek tartja a konszenzusos döntéshozatali mechanizmus megváltoztatását.

A The Washington Post vasárnapi számában megjelent kommentár szerint indokolatlan lenne, ha a NATO és az EU tavaszi kibővítése után Washington elfordítaná figyelmét Európáról és csak a Közel-Keletre és a világ más térségeire összpontosítana. A vasfüggöny és a berlini fal leomlása óta eltelt 15 év alatt Európa nagyot haladt előre, a NATO hétfőn hét, az Európai Unió egy hónappal később 10 országot fogad be soraiba. Európában azonban új árok nyílik, a szabad és egységes Európa víziója megállt a volt Szovjetunió határainál, az utódállamok - a három balti országtól eltekintve - nem a nyugati integráció útján járják.

Szovjet utódállamokat a NATO-ba

A szerző, James M. Goldgeier arra a veszélyre mutat rá, hogy az Északkelet-Európától Közép-Ázsiáig húzódó térség tekintélyelvű államok összefüggő tömbje lesz, ahol nukleáris anyagok és hozzáértő tudósok, valamint az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatot tartó csoportok együttes jelenléte súlyos biztonsági aggodalomra adhat okot. A szerző erőfeszítéseket javasol a volt szovjet tagállamok, különösen Oroszország, Grúzia integrálására, mivel az egységes és szabad Európa ugyanannyira az Egyesült Államok nemzeti érdeke, mint ahogy az volt a hidegháború végén is.