Piroska
3 °C
3 °C

A NATO veszi át Dél-Afganisztán felügyeletét

2006.07.31. 13:16
A NATO hétfőn átveszi Afganisztán déli részén a biztonsági feladatokat. A térség felügyeletét 2001 óta az Egyesült Államok vezette koalíció látta el. A NATO egyik helyi szóvivője szerint ez lesz a hidegháború vége óta végrehajtott legnehezebb misszió. Az utóbbi időben Dél-Afganisztánban drámaian romlott a biztonsági helyzet.

A NATO számára hétfőn megkezdődik afganisztáni hadműveletének eddigi legnehezebb szakasza, a katonai szövetség által irányított nemzetközi biztonsági erő, az ISAF hivatalosan is átveszi az amerikaiaktól az ország déli régiójában a biztonsági feladatok ellátását.

Karl Eikenberry tábornok, az amerikaiak vezette afganisztáni koalíciós erők parancsnoka egy kandahari támaszponton adja majd át a régió "kulcsait" az ISAF-et vezető brit tábornoknak, David Richardsnak. Az ISAF mandátuma így az ország háromnegyedére terjed majd ki, benne a mai napig harcoktól sújtott déli övezetekkel.


Angol NATO-katona a kabuli repteret vigyázza

Veszélyes misszió

Az új feladat a NATO afganisztáni akcióját minden eddiginél veszélyesebbé teszi, a szövetség egyik helyi szóvivője egyenesen úgy vélte, hogy "ez lesz a NATO által a hidegháború vége óta végrehajtott legnehezebb misszió". A lázadók már többször bizonyították, hogy sokkal nehezebb őket legyőzni, mint amire a koalíciós csapatok számítottak.

A felügyelet átadásával megduplázódik a térségben állomásozó NATO-csapatok létszáma, a katonák telepítése már hónapokkal ezelőtt megkezdődött. A BBC tudósítója szerint az utóbbi időben Dél-Afganisztánban drámaian romlott a biztonsági helyzet, csak az elmúlt hétvégén a koalíciós erők és az afgán csapatok 20 milicistát és hat lázadót öltek meg különböző összecsapásokban az ország keleti és déli részén.

„A biztonsági feladatok átadása azt bizonyítja az afgán nép számára, hogy a nemzetközi közösség elkötelezett a biztonság megteremtése és a rend fenntartása mellett a déli tartományokban is” – olvasható Eikenberry tábornok közleményében.

A NATO új céljai

Az Egyesült Államok vezette koalíció elsődleges feladatának tekintette, hogy megakadályozza a felkelőket, bár lényegesen kisebb létszámú erővel képviseltette magát az elmúlt öt évben, a tálibok bukása óta. A brit és kanadai csapatok vezette dél-afganisztáni különítmény jelenléte miatt komoly összecsapásokat robbantak ki, a harcokban az év eleje óta több száz ember vesztette életét.

A NATO missziója a BBC információi szerint ettől eltér, a katonai szövetség célja, hogy az afgán kormány számára visszaszerezze az ellenőrzést a terület felett úgy, hogy megteremti a biztonságot, amivel utat nyit a megfelelő irányításnak és a fejlesztéseknek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!