Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Saját embereit bomázta a NATO

2006.09.04. 11:01
Légi támogatást kért egy szárazföldi NATO-egység Afganisztánban, de segítség helyett tévedésből bombákat kaptak.

Tévedésből saját embereikre zúdítottak tüzet hétfőn az Afganisztánban állomásozó nemzetközi biztonsági erők (ISAF) repülőgépei a közép-ázsiai ország déli részén. A baráti tűzben egy kanadai NATO-katona meghalt, több bajtársa megsebesült, közölte a katonai szövetség.


David Fraser kanadai parancsnok leszáll egy afganisztáni támaszponton

Az eset Kandahár tartományban, Pandzsvaji körzetében történt, ahol a nemzetközi erők katonái és az afgán biztonsági erők szombaton hadműveletet indítottak, hogy letörjék a vallási fanatikus tálib rezsim fegyveres híveinek ellenállását. A Medúza fedőnevű offenzívában részt vevő szárazföldi erők légi támogatást kértek. A segítségükre érkező két gép tévedésből saját egységeit is támadta.

A kanadai alakulat vasárnap indított szárazföldi támadást, de rögtön a tálibok heves ellenállásába ütköztek, jelentette a Macleans.ca kanadai hírportál. A kanadaiak súlyos veszteségeket szenvedtek, négyen életüket vesztették, hatan megsebesültek. Hétfőn légi támogatást kértek az ellenség kifüstöléséhez, de a támogató gépek tévedésből a szövetséges alakulatot bombázták.


Kanadai gyalogosok járőröznek Kandahár északi részén

A kanadaiakat meglepte a tálibok heves ellenállása, hiszen a vasárnapi akciót 24 órás tüzérségi előkészítés után indították. A könnyű péncélosokkal előretörő kanadaiakat mégis heves rakétatámadások fogadták.

Helyi harcok

Közben a szomszédos Hilmend tartományban hétfőre virradó éjjel harcban életét vesztette 16 tálib fegyveres és három afgán rendőr. A lázadók megpróbáltak bevenni egy községet a tartományi fővárostól félszáz kilométernyire délre, de többórás harc árán visszaverték őket. Az északi országrészben, Parvan tartományban, a fővárostól, Kabultól 70 kilométernyire északra fegyveresek két rendőrt, köztük egy körzeti parancsnokot öltek meg vasárnap éjjel. A rendőrök éppen egy esküvőről jöttek, amikor autójukra tüzet zúdítottak a támadók. A kocsiban ülő két másik rendőr megsebesült.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!