Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A MIÉP kivételével elfogadták az USA-szolidaritási nyilatkozatot

2001.09.21. 12:09
Öt párt támogatja a kormány azon határozati javaslattervezetét, amely elítélné az amerikai terrortámadásokat és megbélyegezné azokat a hazai nyilatkozatokat, amelyek okokat próbáltak keresni a New York-i és washingtoni tragédiára.
Az MSZP, illetve az SZDSZ szeretné, ha a dokumentum indoklási részébe is bekerülne a kegyeletsértő nyilatkozatok elítélése, de a határozat elfogadása érdekében készek lemondani erről a feltételről. A határozat - Balla Mihály fideszes képviselő tájékoztatása szerint - a NATO 5. cikkelyének életbe lépésével kapcsolatos magyar teendőket fogalmazza meg. A dokumentum szolidaritásáról biztosítja az Egyesült Államokat és rendelkezik arról, hogy az amerikai érdekeltségek fokozott védelem alatt álljanak a jövőben is.

A MIÉP nem ért egyet a kormány javaslatával, mivel az ország NATO-csatlakozását sem támogatta, így az ebből eredő kötelezettségeket sem hajlandó vállalni a maga nevében. A párt ugyanakkor szeretné elérni, hogy az országgyűlési határozatban ne csak utaljanak a MIÉP-es nyilatkozatra, hanem nevezzék nevén a pártot.

A határozattervezetről hétfőn kezd tárgyalni a törvényhozás.A dokumentumot sürgőssel tárgyalják és mivel öt párt támogatását élvezi, minden valószínűség szerint meglesz a házszabálytól való eltéréshez szükséges 4/5-ös többség.