Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Rendkívüli egyeztetés a NATO-kérésről

2001.10.04. 13:53
Kapcsolódó cikkek (1)
A Nemzetbiztonsági Kabinet csütörtöki ülésén elfogadta az Egyesült Államok szövetségeseihez idézett kéréseit. Az pontosan nem ismert, hogy a terrortámadásokra adandó válasz érdekében Washington mit kér a NATO-tagállamoktól, de a teljesítés érdekében a kormányfő hatpárti egyeztetést hívott össze csütörtök estére. Elképzelhető, hogy módosítani kell a korábban a légtérhasználat átengedéséről hozott országgyűlési határozatot.
Martonyi János
A miniszterelnök által összehívott Nemzetbiztonsági Kabinetnek csütörtök délelőtt arról kellett döntenie, hogy Magyarország elfogadja-e az Egyesült Államok NATO-hoz intézett, nyolc pontból álló kérését. A szövetség országai délután három óráig fogalmazhatják meg kritikáikat - tájékoztatott a testület ülése után Martonyi János. A külügyminiszter leszögezte: a magyar fél fenntartások nélkül elfogadja a szövetséges kéréseit.

Nem csak amerikai gépek repülnének

Martonyi elképzelhetőnek nevezte, hogy módosítani kell az Országgyűlés korábbi határozatát, amelyben engedélyezte Washingtonnak a magyar légtér használatát. Ugyanis várhatóan más szövetségesek gépei is átrepülnének az ország felett, valamint használnák a földi kiszolgálóegységeket. A külügyminiszter nem kívánta részletezni, hogy emellett milyen kéréseket tartalmazott a nyolc pontból álló dokumentum. Korábban felmerült, hogy esetleg egészségügyi kontingenssel segíthetnénk az amerikai válaszcsapást.

Az amerikai kérés megvitatására hatpárti egyeztetést hívott össze a kormányfő csütörtök estére. Kérdésekre válaszolva a külügyminiszter elmondta, ő személy szerint még nem látott bizonyítékokat arra, hogy Oszama bin Laden állna a terrortámadások mögött, ám az átadott, de nem részletezett közvetett bizonyítékok meggyőzték Martonyit az amerikai állításokról.

Életbe lépett a kollektív védelem elve

Mint ismert, az Egyesült Államok szerdán átadta a NATO-nak azt a listát, amely tartalmazza, hogy a kollektív segítség jegyében mit kér szövetségeseitől, s ezzel életbe lépett a világszervezet alapokmányának 5., a kollektív védelem elvét rögzítő cikke. A Washington által kért segítség műveleti intézkedéseket jelent - mondta Yves Brodeur szóvivő, de elhárította, hogy ezeket részletezze. A segítség jellege bizalmas kell, hogy maradjon - fűzte hozzá.

A NATO kedden jelentette be, hogy Washingtontól megkapta a bizonyítékokat arról, hogy a kabuli tálib rendszer támogatását élvező Oszama bin Laden felelős a szeptember 11-i merényletekért. Ez feltétele volt az 5. cikk életbelépésének.