Gerzson
-3 °C
3 °C

A NATO nélkül támad Amerika?

2001.09.26. 22:31
Az összehangolt és alapos hírszerzést nevezték a NATO vezetői a katonai szövetség legfontosabb feladatának a terrorizmus elleni harcban szerdán Brüsszelben. Az amerikai védelmiminiszter-helyettes szerint a katonai szövetség legfontosabb feladatai közé kell emelni a terrorizmus elleni küzdelmet. Paul Wolfowitz hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok többre készül, mint egyszerű erőfitogtatásra. Washington egyelőre nem kérte katonai együttműködésre szövetségeseit.
Lord Robertson NATO-főtitkár a szövetség védelmi minisztereinek értekezlete után kijelentette: az Egyesült Államok mindeddig nem kérte a szövetséget arra, hogy indítsanak közös akciót az amerikai nagyvárosokat ért példátlan terrortámadás megtorlására. A szövetség miniszterei ismét kinyilvánították szolidaritásukat megtámadott szövetségesükkel, és egyetértésre jutottak a nemzetközi terrorizmus elleni átfogó kampány fő irányaiban.

Az összehangolt hírszerzés a legfontosabb

Robertson lord hangoztatta, hogy a nem hivatalos tanácskozáson döntések nem születtek, de egyetértés mutatkozott abban, hogy jobban kell végezni és összehangolni a hírszerzést és az akciókat, mert hosszú kampányra van kilátás, amely türelmet és eltökéltséget igényel. "A katonai válasz csak az összehangolt válasz egyik eleme. A politikai, diplomáciai és gazdasági intézkedések mind a terrorizmus elleni hiteles hadjárat lényeges elemei" - mondta.

Wolfowitz: Nem várható azonnali válaszcsapás

Paul Wolfowitz amerikai védelmiminiszter-helyettes nem árult el semmit az esetleges katonai csapásról, de azt mondta, hogy erőfitogtatásnál többre van szükség. Hangsúlyozta, hogy az azonnali válaszcsapás nehézkes, hisz pontosan nem ismert az ellenség holléte, és ezért nincsenek világos célpontok.

Wolfowitz a terrorizmus elhárítását az amerikai nemzetbiztonság első számú feladatának nevezte, és a tanácskozás legfontosabb eredményének azt nevezte, hogy a NATO elkötelezte magát egy közös terrorizmusellenes stratégia mellett. Hozzátette azt is, hogy a terrorizmus leküzdéséhez gyökeresen új magatartásra van szükség, és nem lehet tétlenül nézni a terrorizmust támogató államok - Irán, Irak, Szíria, Afganisztán - tevékenységét, mint eddig.

Javuló viszony a NATO és Oroszország közt

A NATO és Oroszország képviselői megállapodtak egymással, hogy szorosan együtt fognak működni a terrorizmus elleni küzdelemben. A magas szintű egyeztetéseket hamarosan meg is kezdik. Moszkva már korábban megígérte, hogy megnyitja légterét a segélyszállítmányok számára, és támogatást nyújt a tálibok ellenzékének. Bár a felszólalók aláhúzták, hogy a szövetség tagállamai és Oroszország továbbra sem értenek egyet abban, ahogy Moszkva a csecsenföldi helyzetet kezeli, hangsúlyozták, hogy kilátás van a kapcsolatok jelentős javulására. Igor Ivanov védelmi miniszter még arra is utalást tett, hogy egyszer talán Oroszország is a NATO tagja lehet.

Szabó: Magyarországot nem fenyegeti veszély

Szabó János honvédelmi miniszter magyar tudósítóknak nyilatkozva elmondta, hogy Magyarország tevékeny részt vállal a terrorizmus elleni összehangolt fellépésben. A jelek arra mutatnak, hogy az ország nincs különösebb veszélyeztetettségben, de a kormány ezzel együtt is számottevő összeget különített el a belügyminisztérium számára a szükséges óvintézkedésekre, és a honvédségnél is megtették a helyzet által indokolt fokozott biztonsági lépéseket.

Új NATO-misszió Macedóniában
Lord Robertson főtitkár azt is bejelentette, hogy az atlanti tanács szerdán jóváhagyta a következő macedóniai művelet végrehajtását, amelyet Borisz Trajkovszki elnök kérésére teljesítenek. A "Vörös Róka" művelet keretében a katonai kontingens feladata az lesz, hogy hozzájáruljon a macedóniai megbékélési terv végrehajtását felügyelő nemzetközi megfigyelők védelméhez. A hadművelet vezetésével Németországot bízták meg. Tervezett időtartamáról és a létszámról nem szólt a főtitkár - kiszivárgott értesülések szerint mintegy ezerfős egységről van szó.