Árpád
-2 °C
4 °C

Elnapolták a náci orvos perét Ausztriában

2000.03.16. 17:25
Kedden huszonöt év után először kezdtek háborús bűnös perének tárgyalásába Ausztriában. A vádlott Heinrich Gross 84 éves, és a náci eutanázia-programban való részvétellel, illetve gyermekgyilkossággal gyanúsítják. Gross annyira rossz egészségi állapotban van, hogy egy órával megérkezése után a tárgyalást meghatározatlan időre elnapolták.

Heinrich Gross a tárgyalására várva
Szörnyű múlttal kell szembenéznie
Grosst azzal vádolják, hogy 1944 nyarán egy bécsi klinikán a náci eutanázia-kísérletek során kilenc fogyatékos gyermek megölésében vett részt. A háború után a doktort emberölés miatt elítélték, és pár hónapot börtönben is töltött, de később Ausztria egyik legnevesebb idegsebésze és törvényszéki pszichiátere lett. Az orvos állítólag még ekkor is a megölt gyerekek agyát vizsgálta. Híres törvényszéki orvosként attól a bíróságtól is kapott megbízásokat, amelyik előtt most felelnie kell múltjáért.

Miután 1938-ban a Harmadik Birodalom annektálta Ausztriát, 772 gyermeket öltek meg Bécsben az eutanázia-kutatások során. Az áldozatokat éheztették, majd megmérgezték, végül agyukat kivették és megőrizték a további kutatások érdekében. A gyermekagyak máig megvannak és láthatók Ausztria legnagyobb pszichiátriai klinikáján, Bécs külvárosában. A háború után a klinika igazgatóját felakasztották.

Eutanázia

Az eutanázia eredeti jelentése kíméletes, fájdalommentes halál. A náci eutanázia-program viszont azokra az eljárásokra, kísérletekre utal, ahol eugenetikai módszerekkel próbálták meg a német "fajt" tökéletesíteni és egységesíteni. A program része volt az elmebetegek, fogyatékosok, "fölösleges" emberek meggyilkolása. Ebben a programban az eutanázia jelentései a Simon Wiesenthal központ meghatározása alapján: 1. gyógyíthatatlanok eutanáziája, 2. "speciális kezelés" útján történő "közvetlen megsemmisítés", 3. tömeg-sterilizációs kísérletek.

Az egyik áldozat Anne-Marie Haupl volt, akiről Gross fényképeket is készített, és aki négyévesen halt bele a kínzásokba. A kislány nővére máig nem érti a történteket. Waltraud a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy kishúga nem volt fogyatékos, de dr. Gross annak nyilvánította. "Most, sokévi kutatás után azt gondolom, hogy a doktornak csak az agya kellett" - nyilatkozta az Waltraud Haupl.

Az ügy a háború után öt éve került elő újra, mikor Wolfgang Neugebauer, a bécsi Anti-Náci Kutatóközpont igazgatója új bizonyítékokra talált. Neugebauer a volt NDK titkosszolgálata, a Stasi egyik archívumában bukkant a dokumentumokra, amik szerinte egyértelműen Gross bűnösségére utalnak, és amik most a vád fő bizonyítékai.

A doktor három éve adott utoljára televíziós interjút. A riporter akkor megkérdezte, hány gyermek halt meg a klinikán. "Nem tudom. Talán háromszáz, talán több. Igen, tudtam róla, de nem vettem benne részt" - állította akkor Gross.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?