Tagad a háborús bűnökkel vádolt Ausztráliában élő magyar

2005.01.17. 14:45
A nácivadász Simon Wiesenthal Központ szerint a 86 éves, Ausztráliában élő, magyar származású férfi a második világháborúban részt vett egy zsidó tinédzser megölésében. A gyanúsított és a a fia is cáfol.
Tagadja állítólagos háborús bűneit, és kész hazatérni önmaga védelmében az ausztráliai Perthben élő Charles Zentai. A 86 éves Zentai nyomára az "Utolsó esély" akció keretében bukkantak a jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal központ nácivadászai. A férfit azzal gyanúsítják, hogy a magyar hadsereg tisztjeként 1944. november 8-án egy budapesti katonai lágerben részt vett egy 18 éves zsidó fiatalember meggyilkolásában, akinek holttestét kövekkel terhelve dobták a Dunába. Két bűntársát, ugyancsak magyar katonatiszteket, a II. világháború után gyilkosság miatt elítélték, neki azonban sikerült kijutnia Németországba, ahonnét az 1950-es években kivándorolt Ausztráliába.

A Simon Wiesenthal Központ igazgatója, Efraim Zuroff az ausztrál hatóságok mielőbbi nyomozását sürgette, és kijelentette, bízik abban, hogy bár a gyilkosság nagyon régen történt, az igazság feltárható az ügyben. A terhelő bizonyítékokat tartalmazó dokumentumokat már átadta a központ az ausztrál hatóságoknak. Ausztráliában létezik olyan jogi intézmény, amely alapján állítólagos második világháborús bűnösök ellen, akik Ausztráliában élnek, rendőrségi eljárás indulhat.

Ott se volt?

Zentai helyi idő szerint vasárnap este azt állította, hogy nem ismerte a meggyilkolt fiatalembert, majd hozzátette: a vádak nem igazak, és kész hazatérni Magyarországra, hogy tisztázza magát. Fia úgy nyilatkozott, bizonyítani tudja, hogy apja a vádban szereplő dátum előtt egy nappal már elhagyta több száz emberrel együtt Magyarországot. Chris Ellison ausztrál igazságügy-miniszter hivatala közölte, folyik a szövetségi rendőrség vizsgálata a Zentai elleni vádakról.

Nácivadászat

A Wiesenthal-központ igazgatója július közepén jelentette be Budapesten, hogy Magyarországon is elindítják az Utolsó esély elnevezésű akciót a még élő náci háborús bűnösök felkutatására. Ennek részeként tízezer euró fejében adatokat várnak a még élő náci háborús bűnösökről. A felhívás után az adatvédelmi biztos közölte, idegen országba nem lehet magyar állampolgárok adatait továbbítani. Ennek hatására július 26-án Beer Iván, a Magyarországi Holokauszt Emlékalapítvány elnöke Magyarországon felfüggesztette a még élő náci háborús bűnösök felkutatására indított Utolsó esély akciót, s erről tájékoztatta Izraelt.


  • Hírek
  • Bankszámla