Klaudia
-3 °C
3 °C

Váratlan beismerések a müncheni náciperben

2005.03.08. 23:04
Nem ismeri el a Déli Bajtársi Szövetség nevű neonáci csoport vezetője, hogy merényletet terveztek volna Münchenben, egy zsinagóga közösségi alapkőletételénél. A szövetség kemény magjának két tagja azonban kedden elismerte a vádakat.

Váratlan beismerésekkel állt elő kedden egy szélsőjobboldaliak ellen folyó müncheni perben két vádlott. David Schulz és Alexander Maetzing ügyvédjükkel nyilatkozatot olvastattak fel, amelyben elismerik, hogy az ellenük felhozott vádak helytállóak.

Az ügyészség azzal vádolja a szélsőjobboldali Déli Bajtársi Szövetség nevű csoport kemény magját és annak vezetőjét, Martin Wiesét, hogy merényletet akartak elkövetni 2003. november 9-én, az új müncheni zsinagóga és kulturális központ alapkőletételének napján. Az ünnepségen Johannes Rau akkori államfő és Edmund Stoiber bajor miniszterelnök is részt vett.

Mindent rettenetesen fájlal

"Mindent rettenetesen fájlalok. Alapos megfontolás után tiszta vizet akarok önteni a pohárba" - jelentette ki David Schulz, az egyik vádlott.

Alexander Maetzing tudatta a bírósággal: a csoportban mindenki tisztában volt azzal, hogy a beszerzett robbanóanyagot valahol valamikor felhasználják. A tervezett merénylet helyszíneként a müncheni Jakobsplatz, a november 9-ei ünnepség színhelye is szóba jött, de más helyszínek is felvetődtek, konkrét, részletes tervezés nem folyt.

"Erőszakot alkalmaztam volna, ha ezt követelték volna meg tőlem" - közölte a vádlott, leszögezve azt is, hogy "lezártam a múltat. Mindent mélységesen sajnálok, az erőszak nem lehet megoldás."

Wiese, a vezető cáfol

A csoport vezetője, Martin Wiese ugyanakkor azt mondta, hogy politikai eszközökkel akartak elérni változásokat. "Semmilyen időpontban nem terveztünk merényletet a zsidó kulturális központ ellen. Nem voltunk és nem vagyunk terroristák".

A neonácik pere 2004 októberében, egyéves nyomozás után kezdődött Münchenben. A tervezett merényleten kívül azzal is vádolják őket, hogy egy nemzetiszocialista alapokon felépülő diktatúra létrehozását tervezték Németországban. Az ügyészség szerint a nácik tervüket terrorista akciókkal kívánták megvalósítani, amiben még az emberáldozatok sem jelentettek volna számukra akadályt.

Tizennégy kiló robbanóanyag

2003-ban a rendőrség tizennégy kiló robbanóanyagot foglalt le a csoport egyik tagjának lakásán; kézigránátokat, pisztolyokat is találtak, sőt a tervezett merényletek célpontjainak listáját is megtalálták, amin több újságíró közt Bajorország egyik vezető szociáldemokrata politikusa is szerepelt.

A fő terrorista akciót egyébként a Kristályéjszaka hatvanötödik évfordulójára tervezték - Kristályéjszaka néven vált ismerté a Harmadik Birodalom náci rezsimje által rendezett egyéjszakás pogromsorozat, melynek többek közt németországi zsinagógák, zsidó üzletek és lakások estek áldozatul.