Elza
-4 °C
4 °C

Náci múltját kívánja tisztázni Argentína

2003.06.26. 12:47
A náci háborús bűnösök II. világháború utáni bevándorlási hullámával kapcsolatos tények és dokumentumok teljes és átfogó feltárását kezdi meg az argentin kormány. Néstor Kirchner argentin elnök szerdán azt is elrendelte, hogy a nácik beengedésében az ország egykori kormányainak pontos szerepét is tisztázzák.
A vizsgálatot a Simon Wiesenthal Központ és az amerikai kongresszus kérésére végzi majd az elnök által megbízott szervezet. A vizsgálat egyik kiindulópontja lehet a tavaly megjelent, "Hogyan engedte Perón elnök Argentínába jönni a náci háborús bűnösöket" című tényfeltáró könyv. E szerint a bizonyítékul szolgáló egykori dokumentumok egy részének titokzatos módon nyoma veszett. Az egymást követő argentin kormányok eddig mindig ódzkodtak a náci háborús bűnösök tömeges argentínai bevándorlásával kapcsolatos kérdések tisztázásától.

Vizsgálat

A II. világháború után, 1946 és 1950 között mintegy 180 náci háborús bűnös és több száz kollaboráns érkezett Argentínába. "Ki kell vizsgálnunk az ügyet, és meg kell találnunk a bevándorlási dokumentumokat, hiszen ezzel tartozunk a közvéleménynek" - jelentette ki a vizsgálat elrendelése kapcsán Néstor Kirchner, az ország alig egy hónapja hivatalba lépett új államfője.

Kiadatások

Buenos Aires a kilencvenes évek elején kiadta Olaszországnak Erich Priebke egykori SS-századost, aki 1944-ben Róma mellett részt vett 335 olasz polgári személy kivégzésében. Adolf Eichmann, a zsidók szisztematikus kiirtásának egyik fő szervezője a háborút követően ugyancsak Argentínában talált menedékre, s az izraeli titkosszolgálat ügynökei onnan rabolták el 1960-ban kalandos körülmények között, hogy aztán Izraelben bíróság elé állítsák és halálra ítéljék.

Nyomuk veszett

Sok, feltehetően annak idején Argentínába menekült háborús bűnösnek vagy kollaboránsnak azonban soha nem bukkantak nyomára. Így például sikertelenek maradtak az Eichmann egykori jobbkeze, az azóta már állítólag Szíriába menekült Alois Brunner felkutatására tett erőfeszítések.